Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Har du verkligen råd att inte vara med och kämpa för samma villkor?

För oss fackligt aktiva är medlemskapet i facket en självklarhet.

Det innebär inte bara en grundtrygghet och bättre villkor på arbetsmarknaden.

Det innebär också ett gemensamt ansvar och solidaritet oss arbetare emellan!

Därför är det förvånande att andra väljer att avstå medlemskapet i facket. Har du verkligen råd att inte vara med och kämpa för samma villkor?

Vi kan göra en jämförelse. Vi låtsas att det är lördag och vill ha lördagsgodis.

Vilket då skulle kännas jättemärkligt att varje lördag gå över till grannen och be barnen äta ur dennes lördagsgodis, inte sant? Ändå så är det du gör varje dag så länge du står utanför det fackliga medlemskapet.

Eller är det så att du tycker att vi har det för bra?

Det är dina jobbarkompisar som genom fackavgiften betalar för att du ska få samma villkor på arbetsplatsen.

Det är flera generationer före oss som tagit strid gång på gång för att villkoren ska bli bättre.

Högre lön, betald semester, försäkringsvillkor som täcker både dig själv och dina nära, ersättning när du blir sjuk eller i värsta fall arbetslös, möjligheter att vara ledig från arbete för studier, läkarbesök eller vårda en nära anhörig, bättre pension.

Det är sammantaget i kollektivavtalet! Om vi inte tillsammans står upp för kollektivet så är det rättigheter som arbetsgivare snabbt kan komma att ändra på. Och arbetsgivarna kommer obevekligen driva sina intressen hårdare om vi inte står starka tillsammans!

Vi tror det fackliga kollektivet, den svenska modellen och solidariteten. Och självklart vet vi redan att allt inte är perfekt, det är därför vi valt allt bli fackligt aktiva. Vi vill fortsätta driva våra rättigheter med stor kamplust, och det borde du med! Inte minst för kommande generationer, så som de tidigare tagit strid för oss.

Vi diskuterar gärna mer kring facklig kamp och solidaritet.

Tony Björk

Rikard Rudolfsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel