Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Häpnadsväckande prioriteringar i Ludvika – V enda alternativet till nedskärningspolitiken

Annons

Vid budgetfullmäktige den 3 juni blev det tydligt att det enda alternativet till den nedskärningspolitik som den S-M-ledda majoriteten står för kommer från Vänsterpartiet.

Sverigedemokraterna klagar på minskad bemanning inom äldreomsorgen men röstar själva för ett förslag som innebär ännu mindre resurser till äldreomsorgen. Ett mer oseriöst oppositionsparti får man leta efter.

Trots de uppenbara behoven av mer resurser inom äldreomsorg och skola och trots det minst lika uppenbara behovet av jobbskapande åtgärder för att sänka kommunens kostnader för försörjningsstöd väljer övriga partier att klamra sig fast vid ett orealistiskt högt överskottsmål. I ett läge där man av besparingsskäl överväger att stänga öppna förskolan och avveckla barnomsorg på nätterna är detta en helt häpnadsväckande prioritering.

I Vänsterpartiets budgetförslag satsar vi 10 miljoner mer än Sverigedemokraterna på äldreomsorgen. Det motsvarar ungefär 30 undersköterskor. Motsvarande siffra för förskola och skola är 12,5 miljoner. Dessutom vill vi satsa 12,5 miljoner på jobbskapande åtgärder. Mot detta ställer såväl majoriteten som SD förslag på nedskärningar som kommer att leda till sämre välfärd och ökad arbetslöshet.

Kommunens kostnader för försörjningsstöd kommer att öka ytterligare om man genomför stora personalneddragningar inom exempelvis äldreomsorgen. Argumentet för detta är att man anser att det är mer ansvarsfullt att ha ett högt överskottsmål än att ge välfärden de resurser som krävs. Detta är ett rent kontraproduktivt resonemang som enbart kommer resultera i budgetunderskott och ökade sociala kostnader. Vi ser redan nu hur den nya majoritetens ekonomiska politik driver fram budgetunderskott.

Det enda område där majoriteten tycks villig att storsatsa är på fastighetsunderhållet. Nästa år tar kommunens fastighetsbolag över ägandet av ett stort antal fastigheter. I samband med detta ändras kommunens avskrivningskostnader med ungefär 22 miljoner årligen. Dessa vill majoriteten använda för att öka fastighetsunderhållet. Vi i Vänsterpartiet anser att 15 av dessa miljoner istället ska användas för att sänka kommunens lokalkostnader och därmed frigöra mer pengar till välfärden.

Ytterligare en åtgärd utöver ordinarie budget som vi föreslår är att de 5,5 miljoner som Ludvikahem genom skatteplanering kunde undvika att betala i skatt förra året till sista krona ska satsas på sociala investeringar som bidrar till sänkta kostnader för försörjningsstöd.

Skiljelinjen i Ludvikapolitiken är tydlig. För den som vill se hårda nedskärningar inom bland annat äldreomsorgen finns gott om alternativ. För den som vill ha satsningar som stärker välfärden och tar ansvar för social hållbarhet finns ett alternativ. Det är Vänsterpartiet.

Lars Handegard

Oppositionsråd, Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel