Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Halleluja-stämning råder hos vindkraftsivrarna men landsbygden kämpar i motvind!

Annons

Det är halleluja-stämning hos vindkraftetablissemanget. Nu har de medvind - när de kan utnyttja oron för klimatet och behovet av fossilfri el. Jubla kan de göra - när aningslösa politiker och myndigheter ger dem allt mer fria tyglar. Eller är det kanske tyskarna som ska jubla när Sverige löser en del av deras energibehov utan att behöva skövla sin egen natur?

Har vi ingenting lärt oss från vattenkraftsutbyggnadens tid då naturvärden offrades och pengarna hamnade i Stockholm? Det fanns även då motstånd från naturvänner och några älvar skonades. Men, var håller dagens miljö- och naturorganisationer hus? Utbyggnaden av vattenkraften var trots allt oumbärlig - är verkligen vindkraftsetableringen verkligen lika nödvändig i den omfattning som nu sker och planeras på allt fler områden med skogbeklädda höjder?

Inte nog med att det ska ges plats åt dessa beläten som syns milsvida omkring - det ska även dras nya vägar och anläggas kraftledningsgator. Det må väl räcka med de vägar skogsbruket bygger sönder landskapet med? I det allt mer ojämlika Sverige offras landsbygdens naturvärden till förmån för städernas växtvärk med behov av el till etableringar och bostäder. Landsbygden fortsätter att utarmas.

Om pengarna som vattenkraften genererar i ökad grad hade hamnat hos berörda kommuner skulle läget för dessa kommuner idag varit annorlunda skattemässigt. Vindkraftens försök att smörja lokalbefolkningen med en bygdepeng är lappri, strunt.

Vattenrallarna gav en del lokal sysselsättning innan de drog vidare. Tyska och danska vindbyggare ger knappast något till det lokala - varken vid byggandet eller vid efterkommande tillsyn och service.

Vi människor kan vänja oss, anpassa oss och böja oss för det vi inte rår på – men tänk på djuren! Det är väl numera ett välkänt faktum att viltet påverkas och vissa även tillintetgörs av vindkraftens enorma vingar.

Till sist - belätena lär ha en livslängd på 20-30 år innan de är uttjänta. Vad händer då? Vilka är då ägare? Och kommer de som rakat ihop förmögenheter på dessa att riva eländet och frakta bort de kolossala fundamenten? Risken är stor att ägarna liksom pengarna flyktat med vinden och de aningslösa är förstås utan skuld - skattebetalarna får ta smällen precis som vi får göra med saneringen efter gammal miljöfarlig industriverksamhet.

Sune Back, Björbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel