Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gustavsson (KD) förvränger fakta - vi gröna har aldrig varit motståndare till bilism eller mobilitet

Replik: Katarina Gustavsson (KD) skriver i ett inlägg i klimatdebatten om vikten att kunna skilja på stort och smått utan att själv verka kunna göra just det. Som läsare frågar jag mig då: hur okunnig kan en politiker vara?

De flesta som följer den dagliga nyhetsrapporteringen känner till att vår planets förmåga att leverera grundläggande förnödenheter till mänskligheten drabbas hårt av fossila utsläpp - ett exempel på en stor fråga som Katarina Gustavsson verkar ha missat.

Mat, dricksvatten och luft att andas är exempel på sådant som hotas av de utsläpp som vårt sätt att leva innebär - ett ytterligare stort och viktigt problem som Kristina Gustavsson verkar blunda för.

Vi som är gröna har aldrig varit motståndare till mobilitet. Tvärtom har våra förslag alltid främjat ökad mobilitet eftersom vi vet att goda kontakter mellan folk i hela världen är det säkraste sättet att förebygga krig och konflikter som utgör ett av de största hoten mot miljön. Grön politik har däremot alltid inneburit att den som förorenar skall betala för det.

Bilism är extremt subventionerat, om det råder det ingen tvekan. Den som vill köra bil i framtiden behöver medverka till att bilismen utvecklas så att den också klarar av att bära sina verkliga kostnader. Det är det grön politik handlar om - att hjälpa bilisten att ställa om till en för framtiden hållbar bilism.

Vi gröna hjälpte till att genomföra den lagändringen som innebar ökad inblandning av etanol från 5 procent i vanlig bensin. Biobaserad diesel och bensin kommer som ett svar på våra gröna krav. För det är just både teknikkrav och skatter som trycker på näringslivet. De stora företagen är med oss Katarina Gustavsson, inte med dig. De stora företagen vet att vi måste ställa om till hållbar teknik om det ska finnas någon marknad att agera på i framtiden.

Om man blundar för de stora frågorna och hyllar 50-tals romantiska ideal går man lätt vilse. Att sprida falska påståenden om sina politiska motståndare skadar även demokratin.

Miljöpartiet har de praktiska politiska förslagen men har aldrig föreslagit något förbud, vare sig mot bensinbilar eller mot andra bilar. Våra förslag handlar om att möjliggöra en nödvändig omställning. Bränslebytet är ett sådant förslag som redan pågår och som industrin står bakom.

Jag hoppas att Katarina Gustavsson i framtiden ställer upp på den möjliga bilism som Miljöpartiets förslag faktiskt innebär.

En som värnar fakta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel