Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Glädjande planer för ny medicinakut i Ludvika – alltför många sjuka har tvingats resa till Falun

Folkkampanjen för sjukvården hälsar med stor tillfredsställelse beskedet om att den nya politiska ledningen för Region Dalarna har börjat planera för att återöppna medicinakuten på Ludvika lasarett. Detta har ju vårt sjukvårdsparti länge föreslagit och drivit, tillsammans med andra progressiva krafter. 

Alltför många svårt sjuka har ju gång på gång tvingats åka till Falu lasarett från Västerbergslagen, under de år medicinakuten i Ludvika varit stängd. Det är dock viktigt att tillräcklig medicinsk kompetens tillförs, både i form av ny tillräckligt kvalificerad  vårdpersonal och ny vårdutrustning, för att den nya medicinakuten ska bli tillräckligt säker.

Vi har i tidigare motioner till dåvarande landstingsfullmäktige även påpekat behovet av, att då införa nya portabla blodanalysatorer med analysmoduler för bland annat syresättning, koagulation och infektion. En medicinakut fordrar för att vara säker, även någon form av medverkan av anestesiläkare, det vill säga narkosläkare. På Avesta lasarett tjänstgör narkosläkare vid behov som narkosläkare och övrig tid främst som distriktsläkare. Inför gärna en liknande god lösning för Ludvika lasarett! En ny medicinakut behöver också 3D UL, det vill säga tredimensionellt ultraljud, för att lättare kunna upptäcka hjärtsvikt, vätska i lungsäcken, njurproblem, fosterproblem och mycket annat! 

Vi är glada för att dialog med vårdpersonalen om återöppnandet redan påbörjats, och vårt sjukvårdsparti förutsätter att denna dialog fortsätter och fördjupas, hur en reform genomförs är av största vikt! En säkerhetsanalys för den nya medicinakuten är även viktig!

 

Ken Swedenborg, ffs

partiordförande, vidareutbildad undersköterska

Anni Andersson, ffs, undersköterska

Rose-Marie Westerlund, ffs, Vårdstuderande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel