Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gagnefs äldre förtjänar en trygg och värdig ålderdom

Hur vi tar hand om våra äldsta är en viktig värdemätare på tillståndet i samhället. Att vi bygger bra boenden för våra äldre är avgörande för att kunna erbjuda ett värdigt åldrande i kommunen.

Det optimala demensboendet är, enligt demensförbundets rekommendationer, byggt i en våning i markplan med öppen planlösning. Om större delen av boendet ligger på markplan kan de boende själva ta sig ut i naturen i ett inhägnat område. I utemiljön kan alla sinnen stimuleras: syn, hörsel, lukt, känsel och smak.

Personer med demenssjukdom behöver kunna se naturens växlingar när de tittar ut genom fönstren för att kunna orientera sig om vilken årstid det är. Om den demenssjuke bor på högre våningsplan blir det svårt.

Trots att den samlade expertisen dömer ut planerna så fortsätter C, S och M i Gagnef att planera för ett demensboende i fyra våningar utan möjlighet att bo i markplan. I ett fyravåningsbygge måste personal följa med i hissen varje gång de boende ska ut. Det leder i praktiken till att de boende blir instängda. Det är inte värdigt.

Bygget av ett nytt demensboende är den största investeringen i Gagnefs kommuns historia. Jag förstår att många Gagnefsbor är trötta på alla turer kring demensboendet. Därför har oppositionspartierna i Gagnef tagit fram ett alternativt helhetsförslag som kan genomföras snabbare än majoritetens.

Vi kan dessutom bygga både billigare och i enlighet med demensförbundets rekommendationer.

En trygg och värdig ålderdom handlar om anständighet. Det förtjänar Gagnefs äldre.

Anders Bengtsson, KD

Oppositionsråd Gagnef

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel