Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Frys landsbygdsministerns lön i två år

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har meddelat att våra lantbrukare får vänta på 2015 års EU-stöd till 2017. Ett mycket dystert och totalt oacceptabelt besked!
Gnälliga bönder med fina traktorer som får stora EU-bidrag tänker du kanske – men inget kan vara mer fel, så här hänger det ihop i vårt land i dag:

Sverige är med i EU, våra lantbrukare konkurrerar med lantbrukare i andra EU-länder som dock inte har samma regler om hur djur och mark mm ska hanteras. Det innebär att i Sverige blir allt mycket dyrare, och maten skulle i själva verket behöva kosta mycket mer för oss konsumenter. Men då skulle bönderna inte få sälja något alls, därför delar EU ut stödpengar, så att vi kan köpa svensk mat billigare.

Hela tiden är det dock den enskilde svenske bonden som hamnar i kläm, för dessa styvmoderliga EU-stöd, betalas ut i efterskott, året efter man har haft sina utgifter. En del tvingas ta banklån för att klara sig fram till den dagen stöden betalas ut. Stödpengarna används att betala fakturor för foder, amortera på traktorerna, bränsle och annat på gården, många av dessa fakturor kan nu inte betalas, och leverantörerna vill inte vänta upp till två år på sina pengar.

Många banker lånar heller inte ut ytterligare till de hårt pressade bönderna, så konsekvenserna av detta blir att svenska lantbrukare lägger ner fortare än någonsin.

Men varför är stöden försenade kan man undra? EU har sedan länge betalat 2015 års pengar till Jordbruksverket (SJV), men de skyller otroligt nog på ett nytt datasystem. I mars 2016 var vi ett gäng som demonstrerade utanför Jordbruksverket i Jönköping på grund av att stöden inte hade betalats ut.

SJV:s generaldirektör Leif Denneberg lovade då att påskynda processen så mycket han kunde, men nu sex månader senare så är det fortfarande inte klart. Stöden för 2016 inte heller färdigutbetalda, det här är en skandal, och otroligt illa skött.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht meddelade också att det inte kommer utgå någon ersättning för de försenade stöden. Ingen annanstans i samhället hittar vi denna diktatoriska härskarteknik – som inte ifrågasätts. Om företag A fakturerar företag B så skickar A krav efter 30 dagar. I detta fall har ett antal tusen företagare i Sverige väntat på pengar i över 365 dagar, man får inget uppskov med andra räkningar, man får ingen förseningsersättning, ingen ränta, inget klart besked.

En av de lantbrukare som provat att fakturera dröjsmålsränta till SJV fick till svar att det blir avslag. En rättsskandal pågår i vårt land, och vem tar solidariskt ansvar? Herrar Denneberg och Bucht, vi förutsätter att ni håller inne era löner i två år i ren solidaritet!

Pengarna finns på SJV:s konto, betala ut samma summor som 2014, och reglera i efterhand, ett datasystem är inte trovärdigt att skylla på. Vi instämmer i Hushållningssällskapets krav, det enda trovärdiga är att ni avgår båda två eftersom ni uppenbarligen inte sköter era åtaganden utan har kört vår livsmedelsförsörjning i botten.

För Landsbygdspartiet oberoende

Erika Sörengård

Partiordförande

Magnus Malmsten, Norrtälje

Tjern Inga Wall, Särna

Pierre Ländell, Horn

Monica Björsell, Svenljunga

Arne Gunnarsson, Strömsnäsbruk

Hans Boström, Hallen

Claes Littorin, Knutby

Åke Karlsson, Kolmården

Gunilla Fluur, Näsåker

Cecilia Kähäri, Storfors

Roger Stupis Andersson, Råneå

Sören Axelsson, Östhammar

och

Fredrik Nordin

Ordförande Landsbygdsupproret

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel