Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Framåt – mot en god hälso- och sjukvård för hbtq-personer i Dalarna

Alla som söker sig till hälso- och sjukvården i Region Dalarna ska känna sig trygga med att de får såväl ett respektfullt bemötande som god vård på lika villkor – oavsett ålder, kön eller sexualitet. År 2019 kan man tycka att det borde vara självklart, men tyvärr vittnar rapporter om att det är en bit kvar.

Det är allvarligt att undersökningar har visat att hbtq-personer ofta drar sig för att dels söka vård, men tycker även att det är jobbigt att vara ärlig med vem man är i vårdsammanhang, på grund av oro för hur bemötandet ska bli. Även hälsoläget hos hbtq-personer innebär en särskild utmaning för hälso- och sjukvården. En nyligen publicerad forskningsrapport från Forte (Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv, och välfärd) visar obarmhärtigt att unga hbtq-personer riskerar en betydligt högre grad av ohälsa jämfört med sina heterosexuella- och cis-gelikar.

Folkhälsomyndigheten rapporterade redan 2014 om att trots att de flesta homo- och bisexuella, samt transpersoner hade en god hälsa, så var samtidigt hälsostatusen och förutsättningarna för en god hälsa sämre. Psykisk ohälsa och andelen självmordsförsök var 2014 – och är än idag – påtagligt hög när det gäller hbtq-personer.

Om vi ska nå målet om en jämlik hälsa så behöver bemötandet av hbtq-personer inom hälso- och sjukvården bli bättre. Just bemötandet inom hälso- och sjukvården är väsentligt för hur lyckad en vårdinsats tenderar att bli. Tyvärr saknas i många fall kunskaper om hbtq inom vården. Desto mer glädjande är det att bemötandefrågor, icke-normativa förhållningssätt och hbtq-personers särskilda behov av en jämlik vård är något som Läkarförbundet, bland andra, lyft som viktiga områden.

Dalasamverkan har som mål att det ska finnas hbtq-kompetens inom hälso- och sjukvårdens samtliga verksamheter och det är något som vi tänker arbeta med att säkerställa. Redan idag är regionens samtliga ungdomsmottagningar hbtq-certifierade och fler verksamheter har visat intresse.

Som arbetsgivare behöver Region Dalarna nu försäkra sig om att alla medarbetare inom hälso- och sjukvården får kunskaper om hbtq, såväl på ett medicinskt plan som på ett kommunikationsmässigt sådant. Vår vision är att vi ska må bra – i hela Dalarna. Och med ”vi” menar vi alla – oavsett vem man är eller vem man älskar!

Sofia Jarl (C)

Regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel