Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Första steget mot Vårdförbundets önskemål är taget

Replik: Christoph Franks debattinlägg som fanns med i DT:s papperstidning den 15/6.

Vi politiker i Region Dalarna har i nuläget tagit det första steget i löneförhandlingarna och hört vad Vårdförbundet har för önskemål. Nu är det upp till regionens förhandlare att i dialog med Vårdförbundet löneförhandla mer i detalj.

Förhandlingsresultatet mellan SKL, Vårdförbundet och OFR (offentliganställdas förhandlingsråd) är som Christoph Frank säger helt utan kronor, ören, timtid eller något annat utöver det som enligt avtal ska premieras såsom kompetens, specialistkunskap och erfarenhet som leder till förbättrade resultat och bidrar till verksamhetens mål sett över tid.

Skrivningarna är som jag ser det väldigt luddiga och det är svårt att tolka vad som egentligen menas. Det kommer därför att bli svårt – tror jag - för verksamhetschefer att definiera vilka medarbetare som ska ha mer och vilka som bör få mindre. Regionen måste därför tillsammans med Vårdförbundet dra upp tydliga riktlinjer för cheferna vilka som menas.

Min önskan är att man ska satsa på personal med ”händerna på patienten” och de som jobbar i 24/7-vård. Det är där vi har de största bristerna på personal och den största personalomsättningen. Det är även viktigt att arbeta för att få kvar fler äldre som kan stötta yngre i vården för att de ska känna trygghet och ha någon att fråga när det bränner till. Jag kan därför tänka mig något slags ”trohetspåslag”. Liksom Vårdförbundet vill vi också dra ut lönespridningen som nu är för ”platt”.

Det går dock aldrig att komma ifrån att Region Dalarna inte har någon sjö av pengar att ösa ur. Ekonomin sätter gränser för hur mycket vi har att fördela och alla kommer inte att bli helt nöjda.

Vad gäller ”24/7- avtalet” så är inget ännu bestämt. Revisionen har dock konstaterat att regionen inte får ”pang för pengarna” med nuvarande avtal. De pengar som betalas ut motsvarar inte kvälls- och helgtjänstgöringen. Då kan det kanske vara bättre att sätta en högre prislapp på ob-tilläggen? Det gamla nattavtalet som innebar att man fick 1,4 gånger arbetad nattetid sades upp av den gamla majoriteten - helt emot de lokala vårdförbundsföreträdarnas intentioner. Här började, enligt utsago, det stora raset. Man hittade då på 24/7-avtalet som är väldigt dyrt och där cirka 53 miljoner kronor budgeteras.

Det sliter på kroppen att jobba natt och ju äldre man blir desto jobbigare blir det. Det är i alla fall min erfarenhet. Enligt forskningen löper de som jobbar natt en större risk för hjärt-och kärlsjukdomar samt bröstcancer än dem som inte gör det.

Bör man inte som arbetsgivare också tänka på personalens hälsa och införa förhöjd grundlön och förkortad arbetstid om man jobbar natt?

Vi pratar för övrigt kontinuerligt med personalen och är ute på verksamhetsbesök men Regionen har cirka 9000 anställda. Att besöka alla verksamheter tar tid men det är målet.

Christer Carlsson (M)

Ordförande personalutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel