Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fördubblat RUT-avdrag - nu gör vi en bra reform ännu bättre

Annons

Den 1 juli fördubblas taket i RUT-avdraget tack vare Moderaterna och Kristdemokraternas budget som nu styr Sverige. Fördubblingen möjliggör fler jobb, bättre integration och underlättar inte minst för barnfamiljer att få vardagen att gå ihop.

RUT-reformen har varit viktig för att underlätta livspusslet i allmänhet men den har också bidragit till att kvinnor har kunnat vara på jobbet mer. Det gynnar i sin tur löneutvecklingen, karriärmöjligheten och i förlängningen även pensionen.

Samtidigt som Sverige ska konkurrera internationellt med högkvalificerade jobb finns, inte minst med tanke på integrationsproblemen, ett stort behov av fler jobb för lågutbildade. Genom att fler och nya tjänster efterfrågas bidrar också RUT-reformen till att nya jobb skapas i företag som växer och kan anställa. Genom att taket i RUT från 1 juli höjs från 25 000 kronor till 50 000 kronor per person och år kan ytterligare jobb växa fram. Det är bra för hela landets ekonomi.

Invandrade kvinnor är de som i dag har allra svårast att komma in på arbetsmarknaden. För dem öppnar RUT-branschen nya dörrar genom jobb som inte kräver akademisk utbildning eller perfekt svenska. Majoriteten av dem som är sysselsatta i RUT-företag, både som anställda och egenföretagare, är kvinnor. Var fjärde kvinna i ett RUT-företag är född utanför EU, att jämföra med 10 procent på hela arbetsmarknaden. Utrikes födda kvinnor anställer också i högre utsträckning utrikes födda kvinnor. RUT gynnar därför både jämställdhet och integration.

Vi moderater utvecklar ständigt vår politik. Samtidigt värnar och utvecklar vi befintliga reformer som fungerar. Ett fördubblat tak i RUT bidrar till nya arbetstillfällen, ökade möjligheter till integration och till förbättrad jämställdhet. Nu gör vi en bra reform ännu bättre.

Elisabeth Svantesson (M) Ekonomisk-politisk talesperson

Josefin Malmqvist (M) Ordförande Moderatkvinnorna och riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel