Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Förbättra arbetsmiljön för Dalarnas lärare - redan idag!

Annons

Skolan är en av väljarnas viktigaste frågor - ändå får arbetsmiljön för lärare och elever sällan särskilt stort utrymme i debatten. Arbetsmiljön brister på många skolor och en starkt bidragande orsak till det är dålig akustik.

För snart tio år sedan rapporterade Hörselskadades Riksförbund att två av tre svenska lärare tycker att ljudnivån i skolan är ett problem. Deras granskning visade att flera skolor har ljudnivåer på samma höga nivå som verkstadsindustrier. Detta drabbar elevernas inlärning direkt, då störande ljud hämmar koncentrationsförmågan. Något vilket vetenskapliga studier i sin tur visar är helt avgörande för god inlärning.

Det handlar dock inte bara om inlärning. Faktum är att höga ljudnivåer även kan ha negativ inverkan på vår hälsa. Ljud kan ge upphov till stress och andra hälsoproblem, till exempel Tinnitus samt hjärt- och kärlsjukdomar. En omfattande tysk studie har visat att lärares puls sjönk med hela 10 hjärtslag i minuten när man förbättrade akustiken i klassrummet.

Så vad har hänt det senaste decenniet? Mycket tyder på att problemen består. Det finns även anledning att tro att situationen till och med har förvärrats då alltför många skolor i dag huserar i byggnader och lokaler som inte från början är konstruerade för skolverksamhet.

Det finns dock lösningar på problemet. En första viktig och konkret åtgärd är att börja mäta ljudmiljön. Mätningar vad gäller luftkvalitet inomhus har varit lagstadgade i snart 30 år. Att ett motsvarande kontrollsystem för ljudmiljön saknas är anmärkningsvärt.

Dålig arbetsmiljö riskerar att förvärra den akuta lärarbrist som råder i delar av landet - något som i sin tur kan påverka skolresultaten ytterligare negativt. För ett par år sedan visade Skolverkets prognos att 2 400 lärare i Dalarna måste anställas till år 2021 och väldigt lite tyder på att läget har förbättrats. Tvärtom visar Arbetsförmedlingens senaste nationella prognos att bristen på förskole- grundskole- gymnasie- och universitets- och högskolelärare har förvärrats sedan 2016.

Det är med andra ord hög tid att införa obligatorisk akustikkontroll i skolorna. Genom att regelbundet mäta ljudmiljön skapar man ett underlag utifrån vilket man kan ta beslut om åtgärder för att säkerställa en god akustisk miljö för våra lärare och elever. Det kan handla om att installera undertak- och väggabsorbenter som dämpar ljudet eller att anpassa möbler för att minska skrapljud. Det kan även handla om mer pedagogiska anpassningar, som att förlägga raster på ett sådant sätt att inte alla elever vistas i korridorerna samtidigt.

Alla som vistas i svensk skola har rätt till en god arbetsmiljö, med lokaler som uppfyller en god standard både vad gäller luftkvalitet och ljudmiljö. Vi vill därför uppmana politiker och andra makthavare i såväl Dalarnas kommuner som nationellt att börja prioritera dessa grundläggande kvalitetsfrågor - att införa en obligatorisk akustikkontroll i skolan. Det är en konkret åtgärd som kan genomföras - redan i dag.

Isak Skogstad, gymnasielärare, skoldebattör och skribent

Colin Campbell, globalt verksam expert på akustiklösningar för undervisningsmiljöer, Saint-Gobain Ecophon

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel