Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fler utbildningsplatser kan rädda Dalarnas brist på tandsköterskor

Tandvården i Dalarna står inför en puckel av pensionsavgångar för tandsköterskor. Det innebär stora utmaningar de kommande åren att tillgodose bemanningen och därför behövs fler utbildningsplatser på tandsköterskeutbildningen i Falun.

Många av de tandsköterskor som arbetar inom Folktandvården i Dalarna i dag är mellan 51-60 år vilket signalerar ett mycket stort ersättningsbehov om 10-25 år. Under den kommande femårsperioden beräknas cirka 40 tandsköterskor behöva rekryteras, beroende på pensionsavgångar och naturlig rörlighet av personal.

Privattandvården står inför liknande utmaning. En enkätundersökning visar att Dalarnas privata tandvårdskliniker inom en femårsperiod riskerar att förlora 21 av 56 tandsköterskor på grund av uppnådd pensionsålder, vilket motsvarande drygt en tredjedel av den privata tandsköterskekåren.

En central punkt i rekryteringen av tandsköterskor är Folkuniversitetet i Dalarnas tandsköterskeutbildning i Falun – som vi är mycket glada för. Med ett årligt intag på 25 studenter finns ett bra tillskott på nya tandsköterskor, men vi befarar att detta ändå inte räcker.

För att möta de kommande stora behoven av fler tandsköterskor önskar vi att tandsköterskeutbildningen i Falun utökas – kanske med två intagningar per år, eller att man på annat sätt skapar möjlighet för utökat elevantal. Vi på vår sida ska skapa möjlighet för utökat antal praktikplatser, det är ett ansvar som Folktandvården delar med Privattandvården.

Karin Gunnars Hellgren

Tandvårdschef Folktandvården Region Dalarna

Göte Persson

Tandvårdsnämndens ordförande Region Dalarna

Sebastian Hedberg

Ordförande Privattandläkare Dalarna

Maria Linde

Tandsköterska och ombud för Vision Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel