Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Falun ska återigen bli en stad känd för sin skola - och vägen dit är visst socialdemokratisk

Annons

Slutreplik: Svar på Björn Ljungqvists replik om insatserna till välfärden.

En tredjedel av Faluns befolkning bor utanför tätorten. För mig som socialdemokrat är det en självklarhet att även de som har valt att bo utanför tätorten ska ha tillgång till en bra samhällsservice, till exempel skola och barnomsorg. En levande landsbygd ska inte ses som en kostnad utan som en förutsättning för att vår kommun ska vara attraktiv.

Att Barn- och utbildningsförvaltningen bör få en större tilldelning kommer naturligtvis inte att innebära att förvaltningen slipper arbeta med effektiviseringar och jaga onödiga utgifter. Det kommer däremot att innebära att man får möjlighet att arbeta långsiktigt och inte behöver tvingas genomföra panikåtgärder.

Björn, jag frågade dig på senaste nämndsmötet vad du anser om kommunledningens förslag att Barn- och utbildningsförvaltningen ska spara 2 procent nästa år. Jag frågar dig igen - är det rimligt att kommunen lägger ett sparbeting på skola och barnomsorg, besparingar på en redan låg budget?

Jag undrar även hur du ställer dig i frågan om budgettilldelning nästa år. Kommer du att aktivt arbeta för att vi får en större tilldelning till våra skolor och vår barnomsorg?

En gång i tiden var Falun känd som en skolstad. Idag ligger vi i botten vad gäller tilldelade resurser. Var ska vi ligga? För oss socialdemokrater är det självklart att Falun ska ligga i framkant och åter bli känd som en skolstad.

Berit Fredricsson (S), 2:a vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel