Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Falu kommuns Jobbspår är ett steg i rätt riktning, men löser inte behovet av mer kvalificerad arbetskraft

Den senaste tiden har det talats mycket om kommunens nedskärningar: kakan räcker inte till för att finansiera den välfärd vi vill ha. Men vore det inte bättre att, istället för att räkna på hur man fördelar en krympande kaka, fokuserade på att göra den större?

Om vi alla ska få en större kaka att fördela i välfärden, kan vi förhoppningsvis vara överens om att fler personer i arbete är huvudingrediensen i kakmixen. För varje ny person som sätts i arbete, tas ju nämligen också en person ur arbetslöshet. Vi sänker omsorgskostnaderna och ökar skatteintäkterna på samma gång – alla vinner.

Och när det kommer till att sätta fler i arbete verkar en grupp vara unikt lämpad: sedan 1990 har småföretag (företag med färre än 50 anställda) skapat över 3800 nya jobb i Falun. Större företag har under samma period skapat omkring 1000. I offentlig sektor har däremot nästan 1000 jobb försvunnit!

Trots stora arbetsgivare som Region Dalarna, Falu Kommun och storföretag som Arctic Paper, NKT cables, Dellner Couplers och Stora Enso, står småföretagen i Falun för hela 26 procent av de kommunala skatteintäkterna. Detta trots att gruppen företagare är mindre per capita än rikssnittet (5,4 procent av alla mellan 20 – 64 år). Företagsamma människor gör skillnad!

Och företagarna i Dalarna ser fortfarande ljust på framtiden: som län ligger vi långt över rikssnittet när det kommer till hur man tror att såväl omsättning som lönsamhet kommer att utvecklas under 2019 och 2020.

Och överlag är vi som grupp (utan att förringa undantagen) nöjda med mycket, även kontakten med det offentliga! Men det finns ett allvarligt tillväxthinder, som stoppar oss från att anställa fler och göra kakan större: 3 av 10 dalaföretagare har problem med bristande kompetensförsörjning.

Här bör både vi och Falu kommun agera tydligt gentemot såväl gymnasier som högskola: det finns ett brett gap mellan de kompetenser som efterfrågas av kommunens företag, och de kompetenser som faktiskt skapas i skolorna. För att inte tala om morgondagens behov.

Om utbildningen man går inte leder till jobb i hemkommunen, kommer man rimligen att flytta härifrån. Och om företagen inte kan få tag på rätt kompetens i hemkommunen, måste rimligen även de vidta åtgärder för att inte minska sin konkurrenskraft.

De enda möjligheterna blir att företagen utbildar själva till höga kostnader, eller att vi på olika sätt försöker få personer med rätt kompetens att flytta hit. Falu kommuns Jobbspår är ett steg i rätt riktning, men löser inte behovet av mer kvalificerad arbetskraft.

Enklare då, att gå till botten i frågan och bygga en långsiktig modell för samarbete mellan kommun, företag och skolväsende, där vi tillsammans rustar för framtiden och hjälps åt med att växa kakan, ett nystartat företag och en anställning i taget.

Jonas Grenfeldt

Ordförande Företagarna Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel