Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: EU-valet är avgörande för vår gemensamma framtid

 
EU-valet i Dalarna 2019
Visa alla artiklar

6,6 procent eller 508 miljoner av världens 7,7 miljarder innevånare är medborgare i EU som står för hela 15,6 procent av all handel på planeten. Det visar storleken på vårt ansvar för framtiden och varför valet till EU-parlamentet är så viktigt.

Om alla människor på planeten levde med den konsumtion vi har i Sverige skulle det krävas fyra jordklot för att resurserna ska räcka. Självklart skall alla få det bättre och kunna leva ett bra liv. Det är också främst genom att fler får det bättre och därmed lever längre som befolkningen ökar. 

Fred på jorden förutsätter minskade klyftor mellan folk och länder. Konflikter innebär onödig belastning på en redan hårt ansträngd försörjning vilket inte är förenligt med en hållbar framtid. Att minska klyftor och lösa konflikter kräver kraftfulla politiska institutioner. EU är en sådan institution som med rätt politik kan spela en avgörande roll för att lösa mänsklighetens stora utmaningar. Falu Miljögrupp uppmanar därför er väljare att ställa krav på samtliga som ställer upp i EU-valet att formulera politik för dessa viktiga frågor. 

En trygg energiförsörjning är grunden för det moderna urbana samhälle en snabbt växande andel av jordens befolkning lever i. EU behöver politiker som förstår att vind- sol- och vågenergi tillsammans med bioenergi och vattenkraft är de energislag med vilka vi bygger en hållbar framtid. Politiker som påstår att kärnkraft är fossilfri energi visar enbart sin stora okunskap. Dagens kärnkraft kräver mycket stora insatser av fossil energi, exempelvis för uranbrytning och anrikning, vilket gör kärnkraften till en stor klimatbov. 

Utmaningarna är så stora och tiden så knapp för nödvändiga reformer att vi nu måste välja politik som bygger på fakta och inte på drömmar. EU-kan ta beslut om regler som ökar intresset för investeringar i förnyelsebar teknik så se till att parlamentet får många ledamöter som vågar inse fakta.

 

För Falu Miljögrupp

Jan Lindholm, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel