Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: EU i ett Dalaperspektiv – vi behöver alla bli mer delaktiga i vad som sker i Bryssel

Annons

Drygt 6 procent av jordens invånare bor i EU och står för 15,6 procent av all handel i världen. Då Dalarna är 4:e största exportregion och 4:e största turistregion i Sverige är EU valet enormt viktigt för den ekonomiska stabiliteten och utvecklingen i länet.

Den fredliga aspekten: För att bibehålla fred behövs minskade klyftor mellan folk och länder inte ökade klyftor och differentiering.

Med rätt politik är EU en institution som verkar för och kan garantera fortsatt fred och på så sätt trygga levnadsvillkoren och en hållbar framtid och fortsatt tillväxt.

Infrastrukturella frågor: Vi har ordentligt stora infrastrukturella utmaningar främst inom elförsörjningen bland annat i samband med den ökade digitaliseringen. Detta är också en klimatfråga om huruvida vi kommer att producera grön el i framtiden. Även inom den gröna sektorn finns väldigt många affärsmöjligheter och för detta behövs en större marknad och ett större gemensamt ansvarstagande för att få bästa effekt. Med rätt politik kan vi jobba åt ett mera hållbart samhälle. Elkonsumtionen skall minskas med 20 procent till 2020. Det är ett stort jobb som behöver göras för att påverka så rätt investeringar görs för en mer energieffektiv konsumtion.

Lagstiftning: 60 procent av all lagstiftning som passerar riksdagen har sitt ursprung från EU. De senaste åren har 1 000 nya lagar antagits på EU-nivå som direkt påverkar allt från skogsindustrin, turism och transport till energifrågor och invandringsfrågor. Dessa lagar påverkas av de politiker som sitter i Bryssel och vi har genom att rösta möjligheten att påverka utgången av vår vardag. På vissa områden får Sverige inte alls lagstifta, exempel handels- och konkurrensfrågor. Det finns två typer av lagar, förordningar och direktiv. Förordningar gäller som lag direkt och innehåller mål för lagstiftning. Vi får aldrig stifta lagar som går i strid mot EU:s lagar. Det är EU-rättens företräde.

Våra myndigheter verkar tyvärr i jämförelse med andra länder övertolka de lagar och regler som stiftas i EU, vilket skapar en felaktig bild och förvanskad konkurrenssituation. Vad som skulle kunna bli bra blev istället sämre för Sverige då våra myndigheter valt att tolka direktiv på annat sätt än andra länder inom EU. Gällande solenergi och omställningen till förnybar energi väljer Sverige en helt annan väg än exempelvis Portugal och Spanien.

Vi är med i EU oavsett vad vi tycker om det och antingen får vi försöka göra något bra av det eller så får vi helt enkelt göra som Storbritannien, och försöka lämna EU. Det senare har de flesta nu insett att påverkan är så stor att det inte är en väg framåt. Just nu har vi genom valet till Europaparlamentet möjligheten att använda vår demokratiska rättighet att påverka, vilket vi behöver göra.

Summa summarum behöver vi politiker som förstår att det stora finns i det lilla, att EU har en viktigare roll än vad vi kanske tror. Vi behöver politiker som ser till hela Sverige och inte bara till en sakfråga. Politiker som har förmågan att påvisa och på ett bra sätt informera oss om vad som händer inom EU. Vi behöver politiker som förstår sambandet på ett bättre sätt. Vi behöver alla bli mera delaktiga i vad som sker i Bryssel då det så direkt påverkar oss i Dalarna.

 

Tommy Hafvsdalen, företags-vd i Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel