Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: En budget med fel prioriteringar – tydligt att regeringen valt att inte lyssna på signalerna från våra medlemmar

I regeringens höstbudget som presenterades under gårdagen är det tydligt att regeringen valt att inte lyssna på signalerna från medlemmarna i Kommunal om läget inom välfärden.

Den avskaffade värnskatten, familjeveckan och det så kallade utvecklingsåret kostar tillsammans nio miljarder kronor.

Hade regeringen, C och L istället valt att släppa på sina ideologiska profilfrågor och satsat på välfärden hade dessa 9 miljarder kunnat användas för en resursförstärkning motsvarande 21 000 undersköterskor. Vilket i Dalarna skulle motsvara 121 undersköterskor i Falun och 42 i Mora.

När jag träffar medlemmar i äldreomsorgen och på förskolor så är budskapet extremt tydligt – undersköterskorna och barnskötarna behöver fler kollegor!

Resultatet av en bemanning som inte är tillräcklig ser vi redan idag i form av en arbetsmiljö som inte är hållbar.

Den utmaning som dessutom arbetsgivaren står inför med kompetensförsörjning för att kunna möta de enorma behov som finns kräver arbetsplatser där de anställda inte sliter och stressar sönder sig.

När vi har en välfärd med akuta behov av stora satsningar så är det för mig obegripligt att höstbudgeten istället prioriterar bland annat skattesänkningar för högavlönade.

Att stärka välfärden är en vinst för hela samhället.

Malin Ragnegård

Avdelningsordförande Kommunal Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel