Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det fria skolvalet ska inte begränsas av föräldrarnas ekonomi

Att Borlängebor ska ha samma förutsättningar, borde vara en självklarhet. Tyvärr är det inte så när det kommer till det så kallade fria skolvalet.

Det fria skolvalet ska inte begränsas av föräldrarnas ekonomi, eller deras förmåga att skjutsa barnen till skolan. Att själv få välja skola är något som de flesta unga och vårdnadshavare idag ser som en självklarhet. Även om de fria skolvalen och friskolor, emellertid ifrågasätts från vänsterhåll.

Som reglerna ser ut idag har barnen rätt till skolskjuts till närmaste eller anvisad skola, beroende av ålder och avstånd till skolan. Om familjen och barnet väljer en annan skola får man inget busskort, även om man för övrigt uppfyller kriterierna för avstånd och ålder.

I Borlänge står det fritt att välja skola, men möjligheten till skolskjuts följer inte med valet, enligt vad vi beskrivit ovan.

Vi hävdar att detta är diskriminerande, mot de familjer som inte har tillräckliga resurser för att köpa busskort eller har möjlighet att köra barnen till och från skolan, då barnen själva inte kan ta sig till och från skolan.

Vi vill därför att regelverket korrigeras, så att alla barn som uppfyller kriterierna avstånd och ålder till vald skola, ska erhålla busskort för resan till och från skolan. En direkt vinst av detta är att segregationen i Borlänge kan minskas genom ett ökat antal fria skolval.

Agneta Nyvall (M)

Oppositionsråd

Jesper Lindgren

Ordförande MUF Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel