Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det finns en bakgrund till beslutet att begränsa skolbusskorten

Replik: Till Erika Frank SSU Falun, i DT 30/8. Det är varken första eller sista gången som begränsningen av skolbusskorten kritiseras på debattsidorna, men det finns förstås en bakgrund till beslutet. Enligt en överenskommelse tog Region Dalarna – vid övergången från landsting till region – över ett besparingskrav på 55 miljoner kronor i samband med en skatteväxling med Dalarnas kommuner. Besparingskravet har medfört och kommer att medföra en rad tuffa beslut som oundvikligen kommer att göra människor besvikna. Just denna förändring innebär för övrigt en besparing för Dalatrafik på ungefär fem miljoner kronor per år.

I rådande situation gäller det att välja en linje där vi i majoriteten i Kollektivtrafiknämnden tar så rättvisa och rimliga beslut som möjligt. Att begränsa skolungdomars avgiftsfria resande till två resor per dag tycker vi uppfyller båda dessa kriterier. Eftersom vi har skolplikt i Sverige måste elever kunna ta sig från hemmet till skolan, varken mer eller mindre.

Det finns ju dessutom en orättvisa mellan de som har rätt till skolbusskort och de som inte har det. Det kan skilja något hundratal meter i boende om du har rätt till ett kort eller inte. Glöm inte heller de barn och ungdomar som bor på ställen där kommunikationerna är så dåliga att de inte kan ta sig till kompisar och träning utan cykel eller skjuts från föräldrarna, för där kanske skolbussen bara går en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen.

Det går sällan att ta millimeterrättvisa beslut som alla är nöjda med, men begränsningen av de avgiftsfria resorna ligger väl inom ramen för vad jag anser vara rättvist och rimligt.

Ulf Berg (M)

Ordförande Kollektivtrafiknämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel