Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det är inte bara Classic Car som måste förändras – det är vi alla

Classic Car i Rättvik. Från ett perspektiv: 10 000-tals människor som samlas för att roa sig en vecka och visa sina fina bilar. Bilar som är deras stora intresse och som de under hela året reparerat och polerat för att under en vecka njuta av att åka runt i, höra motorbullret och träffa likasinnade. De reparerar och återbrukar och representerar ett stort kunnande på området. En tillgång att ta tillvara nu när vi måste minska vår konsumtion och återanvända i stället.

Från ett annat perspektiv: samhället stinker av avgaser, trafiken står stilla. Ljudet från bilarnas motorer och ljudanläggningar, från underhållningen på kvällarna och långt in på nätterna ligger som en matta över samhället. Livet går på sparlåga för de boende och de som kan flyr.

Som deltagare i FridaysForFuture i Rättvik demonstrerar jag för att politikerna ska börja agera för att uppfylla Parisavtalet med målet max 1,5 grader global uppvärmning. Den globala uppvärmningen orsakas till stor del av utsläpp av koldioxid. Här har transportsektorn en avgörande roll och Rättviks kommun har som mål att dess transportsektor ska vara koldioxidneutral till 2030. Det fordrar en radikal omställning som måste börja nu och som kommer att påverka alla människors vardag.

Jag ser Classic Car som en tydlig bild av vårt samhälles beroende av det fossila bränslet. De stora bensinslukande bilarna är från 50- och 60- talen när det inte fanns en tanke på följderna. Det var bara roligt då och vi roar oss fortfarande i stor utsträckning med hjälp av fossila bränslen.

I Rättvik är den här veckan följderna av fossilanvändningen påtagliga och man kan vara upprörd. Men alla de som oförtrutet fortsätter flyga, äta importerat nötkött och konsumera importerade varor orsakar också de enorma utsläpp. Men de utsläppen syns inte i vardagen och orsakar inte samma indignation. Men är inte mindre skadliga för det.

Nu brinner skogarna i Sibirien, isarna vid polerna smälter, stora städer i Indien har slut på grundvattnet, torka och svältkatastrofer i Afrika, jordens lunga Amazonas förstörs i en oanad hastighet. Klimatkatastrofen är här och vi måste, nu, göra oss av med fossilberoendet som orsakar koldioxidutsläppen och därmed uppvärmningen. Vi måste också bevara skogen som är en oöverträffad upptagare av koldioxiden och vi måste bevara den biologiska mångfalden för att ha en chans att kunna fortleva som art.

Det är inte bara Classic Car som måste förändras, det är vi alla som måste förändra oss och politikerna som måste ge oss verktygen till den stora nödvändiga omställningen.

Hur det nya – omställda - samhället ska se ut måste vi börja samtala om, nu.

Heléne Wiberg

Deltagare i FridaysForFuture i Rättvik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel