Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Det är det fria skolvalet som ökar klyftorna i samhället - vi måste sätta stopp för vansinnet

Annons

Det fria skolvalet leder till en ökad segregering och är direkt skadlig för det svenska samhället. Hur rimligt är det att föräldrar sätter sina barn i kö till en privatskola redan vid ett års ålder? 

Föräldrar från socioekonomiskt utsatta områden har många gånger inte samma kunskap som föräldrarna som gör så. Oftast är det barnen som är välbeställda som byter från en kommunal skola som exempelvis Nygårdskolan till en privatskola eller till en skola med hög andel som har svenska föräldrar som till exempel Kunskapsskolan eller Skräddarbacksskolan.

Forskaren Bo Malmberg från Stockholms universitet säger att det inte är boendesegregationen som ligger bakom de ökande klyftorna i samhället, utan det fria skolvalet.

När det fria skolvalet infördes fanns det en idé om att det skulle leda till en sund konkurrens, att de sämre skolorna skulle försvinna och att bara de bra skulle bli kvar. Ja, ni hör ju hur det låter. Att spela spel med våra barns framtid och kategorisera skolor som sämre och bättre skolor är rent vansinne enligt oss.

Enligt vår mening gör vi barnen en björntjänst när lagen tillåter ett fritt skolval, föräldrarna försöker skydda barnen från det verkliga livet och vi förstår till viss del dem. Men i det verkliga livet så sker möten mellan olika kulturer och samhällsklasser varje dag, så varför inte redan i tidig ålder lära barnen att alla människor är lika mycket värda?

Barn ska inte bli dömda eller indelade utifrån sin hudfärg eller sina föräldrars yrken. Och det står klart att barn inte är lika dömande som vuxna som under sin uppväxt bara stött på människor som liknat en själv.

Alla barn och ungdomar ska ha rätt till en bra och jämlik uppväxt där det inte ska spela någon roll vart i till exempel Borlänge som du bor. Låt oss i fortsättningen slippa att barn blir placerade i fack för att de går i en problemskola eller en invandrarskola.

I dag ser vi att grupper av föräldrar väljer bort dessa skolor för att de uppfattas som dåliga på grund av att det finns många elever med utländsk härkomst och socialbidragstagare i området.

Men nu måste det vara slut på tokeriet och vi måste göra det enad rätta och hållbara för samhället - nämligen avskaffa det fria skolvalet och i stället låta kommunerna placera barnen på en lämplig skola utifrån ett hållbart samhällsperspektiv.

Christian Kaddik, Socialdemokraterna

Maslah Omar, Socialdemokraterna 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons