Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Den unika kompetens som finns i dagens lasarettkök är en strategiskt viktig del i vårdkedjan

Region Dalarna utreder för närvarande hur måltidsproduktionen i Regionen skall se ut i framtiden. Bland förslagen finns att lägga ner köket på Falu lasarett för att antingen transportera mat från Mora eller att söka ett samarbete med Falu Kommun. Den främsta orsaken till detta är att köket på Falu lasarett är slitet och i behov av en renovering.

Att genomföra detta vore ett stort misstag. Måltidsproduktion på ett lasarett är en komplex verksamhet, många behov skall uppfyllas och att ha ett kök på plats har många fördelar.

Falu lasarett är ett akutsjukhus där nya patienter kommer in under dygnets alla timmar.

En stor del av dessa patienter är i behov av specialkost och detta är omöjligt att förutse.

Specialkoster som varierar mycket efter olika sjukdomstillstånd och allergier ofta i olika kombinationer och i varierande konsistens. I dagens produktion kan vårdavdelningarna med kort varsel justera sina lagda beställningar och därigenom tillgodose uppkomna behov. Hur skulle detta fungera med ett kök på distans?

Förslaget innebär även att vårdavdelningarna behöver byggas om för att kunna förvara och värma upp mat men även för att kunna ta hand om den disk som idag sköts centralt i nuvarande kök. Detta kostar naturligtvis även det stora pengar, kräver utrymme och tid att sköta.

Falu Lasarett är även en del av katastrofberedskapen där även kosten är en viktig del. Faktum är att lasarettköket anses så viktigt att personalen är krigsplacerade på arbetsplatsen.

Den unika kompetens som finns i dagens lasarettkök är en strategiskt viktig del i vårdkedjan.

Ta nu ett klokt beslut och rusta upp köket på Falu lasarett, det är en investering för framtiden.

Christer Blomqvist

Kock och arbetsplatsombud för Kommunal

Malin Ragnegård

Ordförande för Kommunal Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel