Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Därför blir djurrättsaktivism en fråga för polisen

Sveriges grundlag säkerställer demokratibegreppet genom att all makt utgår från folket. I vårt land är det en självklarhet och vi tar den för given men många andra länder i världen har en helt annan ordning och längtan efter demokrati har många gånger haft ett högt pris. 

Vi ska värna demokratin. Vi ska vårda den och vi ska leva efter principer som möjliggör ett demokratiskt samhälle – allt annat är sämre.

Att som polis få verka i miljöer där vi säkerställer grundläggande demokratiska principer som objektivitet, legalitet, likhet inför lagen och fri åsiktsbildning är några av de ädlaste uppdrag Polismyndigheten har. Oberoende av vem som uttrycker sin åsikt och framför sitt budskap ska polisen möjliggöra detta. I en demokrati ska alla ges den möjligheten och vi ser till att det sker och vi gör det med stolthet.  

Den som vill anordna en allmän sammankomst (teater, föreläsning demonstration etcetera) ansöker om detta hos polisen. Därmed får polisen kännedom om sammankomsten och kan lättare säkerställa dess genomförande. Att anordna en allmän sammankomst utan att ha fått tillstånd till detta är ett brott mot ordningslagen. Scenariot är inte helt ovanligt i grupper med människor som anser sig stå utanför de lagar och förordningar samhället, det vill säga folket, satt upp.

När demokratins grundvalar sätts ur spel och när människor tar sig egen rätt, när medborgare eller företagare hotas, när egendom skadas och när våld används för att uppnå syften, då har samhället ett problem. Det är vad jag kallar systemhotande verksamhet. I en demokrati finns inte acceptans för att med våldsbejakande metoder nå ideologiska mål. De som utför dessa gärningar och utsätter andra människor för hot och våld är kriminella och ska ställas inför rätta.

Ur dessa perspektiv är det inte helt avlägset att jämställa de nu i Dalarna aktuella djurrättsaktivisterna med andra grupperingar och nätverk där kriminella individer förekommer. De använder samma metoder och tillvägagångssätt. De har samma syn på samhället i allmänhet och rättsväsendet i synnerhet. De har en vilja att uppnå sina syften med egna, lagvidriga, metoder. 

Polismyndigheten ser allvarligt på systemhotande verksamheter oavsett i vilken form de uppstår och kommer, tillsammans med andra samhällsaktörer, att agera med kraft.

När demokratin sätts ur spel ligger det i folkets intresse att återställa ordningen. Det är ett av Polismyndighetens främsta uppdrag.

 

Peter Karlsson

Polisområdeschef Dalarna

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel