Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dalasamverkan vill skapa delaktighet – arbetsmiljö en av våra viktigaste frågor

I juni i år antog Dalasamverkan regionplanen ”Vi mår bra - i hela Dalarna!” och i nämnder och styrelser pågår nu arbetet med planens genomförande. Dalasamverkan har öppnat upp för mer dialog mellan förtroendevalda, tjänstepersoner och fackliga organisationer.

Inför regionfullmäktige den 23 september vill vi dessutom behandla tre frågor som varit särskilt omdiskuterade på senare tid: Det reviderade färdtjänstreglementet, en ny arbetsmiljöpolicy och en antikorruptionspolicy för Region Dalarna.

Revisionen av reglementet för färdtjänst och vad som gäller efter den 1 januari 2020 kräver vissa klargöranden. Vi kommer införa att färdtjänsttillstånd ger rätt att åka avgiftsfritt med den allmänna kollektivtrafiken i Dalarna. Måndagens beslut berör heller inte sjukresor där samma regler som förut kommer att gälla.

Möjligheten att åka färdtjänst utanför länsgränsen tas dock bort vilket beräknas ge en besparing på en miljon kronor. För dessa resor finns fortfarande möjlighet att ansöka om riksfärdtjänst. Det är även värt att påpeka att färdtjänsttillståndet gäller i hela Dalarna till skillnad från flertalet regioner där detta är begränsat till den egna kommunen. Förslaget om att inte tillåta sällskapsdjur på färdtjänstresorna har väckt mycket kritik. Av miljömässiga och ekonomiska skäl bör färdtjänsten samordnas i möjligaste mån. Detta kan bli svårt att få till om man tillåter husdjur. Möjligheten till samordning försämras, och för chaufförerna är det en arbetsmiljöfråga som både har med säkerhet och allergier att göra.

Att regionens arbetsmiljöpolicy inte har reviderats sedan år 2006 säger det mesta om hur liten vikt det tidigare röd-gröna styret lagt vid arbetsmiljön. En arbetsmiljö som präglas av delaktighet och där människor inte slits ut i förtid är en av Dalasamverkans viktigaste frågor. Därför kommer en förbättrad arbetsmiljö och likabehandling att ingå som en naturlig del i den dagliga verksamheten vilket vi beslutar om på fullmäktige. Dalasamverkan vill främja det som fungerar bra samt stimulera medarbetare till ökat ansvarstagande för den egna hälsan och arbetsplatsen.

Fullmäktige kommer även att fatta beslut om en antikorruptionspolicy för Region Dalarna på måndagens möte. Sverige hamnar vanligtvis mycket högt på organisationen Transparency Internationals anti-korruptionslista. Det vore dock naivt att tro att Sverige och Region Dalarna är immunt. Kampen mot mutor, jäv och korruption måste ständigt pågå. Alla medarbetare och förtroendevalda har här ett ansvar. Regionstyrelsen kommer varje år att fastställa en handlingsplan för hur arbetet ska bedrivas. Dalasamverkan kommer inte slappna av i arbetet mot korruption.

Ulf Berg (M)

Sofia Jarl (C)

Lisbeth Mörk-Amnelius (DSP)

Birgitta Sacrédeus (KD)

Bo Brännström (L)

Kerstin Lundh (MP)

Christer Carlsson (M)

Regionråd, Region Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel