Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dags för liberal framtidstro!

Fredag 28 juni väljer vi i Liberalerna vår nya partiledare. Eftersom att både Johan Pehrsson och Erik Ullenhag har valt att hoppa av står Nyamko Sabuni kvar som enda kandidat. Det är inte oväntat efter det stora stödet hon har fått av valberedning, förbund och i medlemsomröstningar runt om i landet.

I Dalarna har vi haft en välfungerande process i partiledarfrågan. Vi genomförde en välbesökt utfrågning av alla tre kandidater och en rådgivande medlemsomröstning. Vi förde också en klok och konstruktiv diskussion i förbundsstyrelsen i hur vi ska tolka nuvarande stadgar och regelverk. Eftersom att den rådgivande medlemsomröstningen var oerhört jämn, med en svag fördel för Erik med tre röster, och förbundsstyrelsen starkt förordade Nyamko, beslutade också förbundsstyrelsen att våra ombud får rösta fritt på fredagens landsmöte. Det följer våra nuvarande stadgar i partiet.

Med tanke på hur olika förbunden i landet har tolkat nuvarande regelverk så kan vi dock konstatera att vårt parti behöver formulera en mer tydlig modell inför nästa partiledarval. Det ligger också en motion för behandling inför landsmötet i november som tar upp frågan om medlemsomröstningar, huruvida de ska vara rådgivande eller beslutande. Ombudens status, och huruvida de sitter på personliga mandat eller inte, måste dessutom ses över i den diskussionen.

De senaste åren har präglats av öppna konflikter och debatter inom vårt parti. Allt från Birgitta Ohlssons partiledarutmaning till höstens regeringsbildning. Det råder ingen tvekan om att det har splittrat vårt parti. Men även många utanför partiet har gjort sitt bästa för att nyttja dessa tillfällen och skjuta vårt förtroende i sank.

Jag är stolt över den öppenhet som vi har i Liberalerna men det åligger medlemmar och partiaktiva ett stort ansvar och ledarskap att respektera varandra och att hålla god ton trots motsatta åsikter. Därför ställs det nu högre krav på oss än på länge.

Flera i vårt parti är besvikna över att Erik Ullenhag inte blir vår näste partiledare. Det ska självfallet respekteras. När besvikelsen lagt sig måste vi tillsammans se framtiden an. Vi behöver sluta upp bakom vår nyvalda partiledare och tillsammans hjälpas åt att ena vårt parti. Att döma och såga en person vid fotknölarna innan hon ens har tillträtt ligger inte för mig. Jag ser fram emot att vårt parti får en mer inkluderande partikultur där medlemmar och partiaktiva från hela landet deltar i det politiska arbetet och i partiets utveckling. Jag ser fram emot ett nytt ledarskap i Nyamko Sabuni som vittnar om inkludering, tydlighet, strategiskt tänkande och framtidstro. Jag ser fram emot att i socialliberal anda fortsätta jobba för mer liberal politik, i Dalarna och i Sverige.

Vi från dalaförbundet vill passa på att tacka partiledarkandidaterna, Jan Björklund och partisekreterare Maria Arnholm för deras insatser. Nu blickar vi dock framåt och kaptenen för den liberala skutan heter Nyamko Sabuni.

Monica Lundin (L) Ordförande Liberalerna Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel