Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Byråkrati och höga skatter sätter stopp för småföretagen - läget är allvarligt!

Annons

Sverige står inför stora ekonomiska problem. Trots att Sverige är en av EU:s ledande kunskapsekonomier har välståndsutvecklingen stagnerat.

Per invånare förväntas det knappt finnas någon tillväxt alls i år. Hushållen är kraftigt belånade och sysselsättningen hålls uppe genom ett dussintals program där staten betalar företag för att anställa personer som annars skulle vara arbetslösa.

De statliga subventionerna och det faktum att riksbanken trycker ut billiga pengar i ekonomin ger sken av att läget trots allt är bra - men den ekonomiska verkligheten är oroväckande.

De större företagen som står för huvuddelen av exporten flyttar gradvis ut sin verksamhet bort från Sverige. Inte bara enkla jobb, utan också forskning och utveckling bland storföretagen, flyttar från Sverige. Det är dags att vakna upp och inse att läget är allvarligt. Sverige behöver nya- och växande företag som lägger grunden för framtidens välstånd.

Småföretagarnas Riksförbund har i en unik studie visat att det finns runt 350 000 företagsamma i Sverige, alltså personer som driver olika privata arbetsplatser. Det rör sig ofta om små verksamheter, till exempel kiosker, taxiverksamhet och caféer – men också industriverksamhet, hotell och moderna tjänsteföretag.

Runt 70 procent av de företagsamma driver verksamhet med en till fyra anställda, medan övriga 30 procent har fem anställda eller fler. Mönstret är tydligt - ju fler företagsamma personer det finns i en kommun, desto bättre fungerar ekonomin.

I Dalarna är Malung-Sälen den kommun som har flest företagsamma. Här finns 66 företagsamma personer per tusen invånare i arbetsför ålder. På listans andra plats kommer Rättvik - följt av Älvdalen och Vansbro. Orsa, Gagnef, Ludvika och Smedjebacken har å andra sidan lägre andel företagsamma. I Smedjebacken finns bara 32 företagsamma per tusen invånare.

Vi ser en koppling mellan arbetslösheten och andelen företagsamma. De fyra kommuner som har högst andel företagsamma har i snitt 1,7 procent lägre arbetslöshet än de fyra kommuner som har lägst andel företagsamma i länet. Även integrationen fungerar bättre i kommuner med många företagsamma.

Det har länge talats om behovet av bättre villkor för nya och växande företag men fortfarande fortsätter höga skatter, svårigheter att få tag på personer med rätt kompetenser och stelbent offentlig byråkrati sätta stopp för företagens utveckling.

Många kommuner tar vid sidan av de höga skatterna ut orimligt höga tillsynsavgifter från de lokala företagen. Kriminalitet och den otrygghet den för med sig börjar också bli ett reellt hot för många företags utveckling.

Vi menar att förändring behövs. Det måste bli lönsamt och tryggt att driva företag. Företagsamma personer är redan Sveriges hårdast arbetande personer men belönas sällan för sitt hårda arbete och de stora ekonomiska risker som de tar. Det är uppenbart att ändring behövs.

Landets jobbskapare behöver bättre villkor för att växa - det är helt enkelt receptet för framtida jobbskapande och välstånd. Politiken på såväl nationellt som lokalt plan måste börja ta företagares svåra situation på allvar.

Nima Sanandaji, utredare och teknologie doktor

Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson Småföretagarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel