Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bostäder på vatten kan lindra bostadsbristen!

Annons

Den akuta bostadskrisen måste lösas. Därför föreslår jag att diskussion om bostäder på vatten ska initieras. Sundsvall, Kalmar, Malmö, Karlstad och Stockholm har erfarenheter av att bygga på vatten. Här i vår kommun har vi stora möjligheter att öppna upp för en liknande diskussion om att bevilja detaljplaner för att bygga bostäder på vatten.

Vatten, utsikt och tillgång till strand höjer fastighetsvärdena och attraktiviteten för kommunens invånare och besökare. Dessutom finns det hälsofördelar med att bo vid vattnet. Fördelarna kan variera från hälsoskäl- till att ha möjligheter att utöva sina fritidsintressen. Sedan urminnes tider har människor sökt sig till vatten och de positiva effekterna är givna.

En annan viktig aspekt är översvämningsriskerna som kommer att öka i takt med klimatförändringar. Hittills har kampen mot vattnet mest handlat om att stänga det ute med hjälp av vallar och vågbrytare. På senare år har dock en ny tanke dykt upp - nämligen att i stället för att stänga det ute, låta samhällen flyta ovanpå vattenytan.

Därför vill jag skapa debatt i denna fråga om bostäder på vatten och hoppas att vinna ökat gensvar. Förslaget har också skickats till kommunen som motion och kan så gynna utvecklingen i kommunen. Falun omges av mycket vatten och detta ska ses som resurs.

Våga tänka nytt! Nu måste vi vara modiga.

Katarina Gustavsson, Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel