Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bostäder på vatten är och förblir orealistiskt - "gated communities" hör inte hemma i Falun

Annons

Slutreplik: Det är inte de välbärgade som har brist på bostäder - det är de vanliga knegarna. Det är inte de som kan betala för lyxvillor på och invid våra vattendrag och som bor i trångboddhet samt har svårt att få ihop det ekonomiska livspusslet. Det är för knegarna som bostadsbristen är plågsam!

Det har alltid varit dyrt med nybyggnationer. Det är oftast de som har det bättre ställt som har råd att flytta in i dessa bostäder. På ett sätt byggs det alltså redan för dem med feta plånböcker.

Vi vill inte ha ”Gated Communities” i Falun (den svenska termen ”grindsamhälle” - avser områden med stängsel och låsta grindar men även om murar och grindar saknas används uttrycket numera som beteckning på skarpt avgränsade bostadsområden).

Utmaningen är därför att se till att det finns bostäder till rimliga kostnader för dem med genomsnittliga inkomster.

Bostadssegregationen är ett stort problem som skapar utanförskap. Vi anser inte att Falu kommun ska stimulera detta ytterligare. Vi behöver större jämlikhet på bostadsmarknaden - inte tvärtom.

Att vara motsträviga är inte vår socialdemokratiska paroll men vi måste även vara realistiska. Förtätning i innerstaden är inte så enkel som det kan verka. Det kräver att gamla system och nybyggnationer ska passa ihop. System som el och värme, vatten och avlopp och mycket mer. Det är inte så enkelt och det är dessutom ekonomiskt kostsamt.

Vi vill dock påminna om att vi ska nu ska bygga i Sundborn - ett led i att förtäta även utanför stadskärnan. Detta innebär att även gles- och landsbygd får möjlighet att växa. Det är kanske förtätning utanför stadskärnan som vi ska rikta fokuset mot! Vi anser det inte vare sig rimligt eller önskvärt att alla ska bo i innerstaden.

Vi ska vara rädda om våra naturtillgångar - inte nyttja dem så hårt att vi snart inte har några kvar. Tillgången till oaser som Kålgårn och Österforsen höjer livskvaliteten för alla medborgare i kommunen - inte bara några få. Det är viktigt på så många plan. Det möjliggör för alla inkomstklasser att mötas och njuta av det fina Falun.

Mod och vilja, Katarina Gustavsson, är att tänka på alla medborgare. Vi i Socialdemokraterna tänker i första hand på dem som inte är ekonomiskt privilegierade men vi förstår att borgerliga Kristdemokraterna föredrar lösningar som mest gynnar den rika delen av befolkningen.

Tack - för en kort men i våra ögon viktig debatt om bostäder på vatten.

Charlotte Oster (S), Bostadsplitisk talesperson

Örjan Fridner (S), Ersättare i KS

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel