Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bostäder byggs för dem med tjockast plånböcker – vi säger nej till marknadshyror!

Vi behöver en politik för fler, inte dyrare bostäder. Bostadsbristen är ett stort samhällsproblem som drabbar många människor.

Problemet på bostadsmarknaden idag är att det inte byggs bostäder efter behov.

Enkelt sagt byggs det för lite och för dyrt. Förslagen i Januariavtalet möjliggör för ännu dyrare hyresrätter, som utgör en tredjedel av bostadsmarknaden.

En marknadsmässig prissättning har inte heller lett till att bostadsproduktionen bättre möter behoven. Istället byggs det för de med tjockast plånböcker.

Vi i Hyresgästföreningen har en rad förslag som tar ett större grepp på bostadsmarknaden,för att komma till rätta med problemen i grunden.

Det handlar till exempel om en skattereform som ger rättvisa villkor mellan hyrt och ägt. Krav på att kommunerna planlägger tillräckligt med mark där folk vill bo. Bostadspolitiken behöver ett rejält omtag med fokus på att bostäder byggs och fortsätter  att byggas under många är framöver.

Att vi i vårt land skulle höja redan höga nyproduktionshyror till marknadshyror löser inte problemen på bostadsmarknaden. En bostad är inte som vilken vara som helst- en bostad är en mänsklig rättighet. 

Hyresgästföreningen Siljansbygden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel