Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bilen borde hyllas - inte skyllas!

Slutreplik: Miljöpartiet ger uttryck för att vilja minska bilåkandet genom förbud och skattehöjningar på drivmedel. Men Miljöpartiet - ni har fel. Vi borde hylla bilen, sänka kostnaden för drivmedel och se till helheten i diskussionen om miljön.

Miljöparitet vill mycket i teorin men i praktiken saknar de handlingsplaner och en helhetssyn som utgår från människors behov och jämlikhet mellan stad och landsbygd. De förespråkar en politik som är blind för de stora frågorna och odlar de små.

Rent krasst kan jag konstatera att kollektivtrafiken idag inte levererar det som människor efterfrågar. I synnerhet inte i vårt breda, stora landskap. Med det i åtanke finns stor anledning för mig och många andra som har höjt sina röster i protest att hylla bilen och att stå emot Miljöpartiets förbud mot bensinbilar.

Bilen är i Dalarna ett viktig färdmedel. Den tar oss till tågrälsen, Orsa finnmark, andra städer och till platser man annars inte når med vare sig flyg eller tåg. Bilen tar oss till jobbet en lördag då kollektivtrafiken sviker. På landsbygden bor människor som försörjer sig på verksamheter beroende av bil. De håller på med turistnäring, driver hantverksföretag, upprätthåller fäbodar och är beroende av människor som kan ta sig dit där varken buss eller tåg går.

Utan bilism - ingen chans. Tar man bort bilen, tar man bort viktiga möjligheter för generationer att se, höra och röra sig i det stora länet som är Dalarna. Man tar bort möjligheter att ta del av viktiga kulturarv som Carl Larsson-gården, Öster Silvbergs Gruva och andra sevärdheter inte bara i Sverige utan i hela världen.

Att röra sig fritt och flexibelt över stora avstånd kräver fordon. Att välja bilen på semestern för att man inte kan ta sig till, eller har råd med, flotta hotell eller dyra charterresor resor är ytterligare en anledning för mig att hylla bilen som ett nödvändig färdmedel. Bilsemestern är ett bra alternativ för medelmåttiga medborgare som vill ha ett miljöombyte.

Bilen är alltså nödvändig trots hot om skatteökningar på drivmedel. Bilen ger frihet och ett andrum. Den undanröjer också den kollaps som kan uppstå mellan stad och landsbygd - mellan fattiga och rika - om förbudet blir ett faktum.

Så länge det inte finns säkra alternativ till bensinbilen och en handlingsplan som pekar på alternativa färdmedel och utjämningar av klyftorna mellan stad och landsbygd så kan vi heller inte sträva efter förbud på drivmedel och därmed på bilen.

Miljön är viktig. Men vi måste driva en politik med ett bredare perspektiv. Att blunda för de stora frågorna och odla de små gör att polariseringen i debatten blir allt skevare. Vi bör alltså hylla bilen.

Inom kort kommer jag själv att packa, tanka och åka iväg på en bilsemester. Mil efter mil med "Sommaren är kort" i högtalaren kommer jag att se mig omkring och åka dit jag helst vill i det vidsträckta gröna landskapet i Sverige och utanför.

Låt diskussionen om miljön och klimatet fortsätta men värna blodtrycket hos de byborna som framförallt vill ha drägliga levnadsvillkor och utjämning mellan stad och landsbygd.

Katarina Gustavsson, Kristdemokraterna Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel