Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Biblioteksnedskärningarna gör ont i folksjälen - värna samhällets offentliga vardagsrum!

Vintern 1979 klev jag för första gången in i ett svensk bibliotek. Det var som att kliva in i en skattkammare. Tystnaden var talande och det vänliga bemötandet av en kunnig bibliotekarie satte avtryck i mig som har stannat för alltid.

Böckerna lånades ut gratis. Det var jag inte riktigt van med. Jag lånade och läste - filmer, böcker, dagstidningar och jag var med i bibliotekets sagostunder tillsammans med mina barn. Jag riktigt frossade i mina besök och de berikade mina upplevelser.

Vilken känsla, vilken förmån. Att uppleva, lära och möta. Hur kan man sätta en prislapp på ett bibliotek? På vägledningen, läsupplevelserna, föredragen och de fantastiska mötena och erfarenhetsutbyten som man får på ett bibliotek?

Nyttoeffekterna är givna och de har en långtgående inverkan på folkbildning och på människors utveckling. Det kan jag med glädje berätta om utifrån mina egna erfarenheter. Därför gör det ont i folksjälen när man skär ner på ett bibliotek - vårt offentliga vardagsrum och källan till kunskapsinhämtning och stimulans.

Bibliotek är att värna i alla lägen! De ger ljus såväl som hopp.

Katarina Gustavsson (Kd), Vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel