Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Beslutet att lägga ner i Idkerberget ett svek mot bygden – vi kommer kämpa för en återöppning

Annons

Monica Lundin (L) borde personligen be om ursäkt till skolbarnen på Idkerbergets skola. Den 15 maj blev det klart att Idkerbergets skola ska läggas ned vid årsskiftet, ett svek till de familjer som valt att flytta dit. 

Det här beslutet gör oss otroligt illa berörda, det är inte bara en fråga om skolan utan om hela bygden. Landsbygden nedprioriteras och landsbygdsbor sätts i andrahand jämte stadsbor. Välfärden har blivit en geografisk fråga. 

”De som vill ska kunna bo och leva på landsbygden”, står det på Liberalernas hemsida. Säg oss då, Monica Lundin, hur en nedläggning av en landsbygdsskola rimmar med detta påstående? Om de som vill ska kunna bo och leva på landsbygden måste välfärd och därtill skola vara nära tillgängligt. 

Nu siktar föräldraföreningen i Idkerberget på att gemensamt starta en friskola för att deras barn ska kunna utbildas i Idkerberget. För det första är detta helt orimligt, det finns inte efterfrågan nog att vara lönsamt och för det andra, är det verkligen föräldrarnas ansvar att kommunens barn får en dräglig skolgång?

För oss är svaret på denna fråga helt självklar, det är helt orimligt att föräldrar ska tvingas starta friskola för att deras barn ska ha rätt till en skola nära hemmet. 

Det talas om skolskjuts till alla skolor, det talas om trygghet. Det finns bara ett problem med detta, dessa 31 elever kan i praktiken välja helt olika skolor, med helt olika sluttider på dagen. Det blir då orimligt att skjutsa alla dessa barn på olika tider på dagen, då finns två lösningar. Antingen får de som slutar tidigt vänta på de som slutar sent, eller så får barnen åka linjetrafik. 

Är det rimligt att sexåringar ska åka linjetrafik 4 mil varje dag för att kunna gå i skolan? I våra ögon är detta ett stort svek från majoriteten och därtill Monica Lundin (L). Låt barn vara barn, låt barn ha energin och tiden att leka med sina vänner. Ni sviker barnen när de behöver er som mest. 

I en enkät i utredningen kring samlokalisering av Idkerbergets skola ställs eleverna inför påståendet ”Jag trivs på min skola”, med 100% svarsfrekvens svarade 0% av samtliga elever att påståendet inte alls stämmer. Alla elever på Idkerbergets skola anser alltså att de trivs mer eller mindre väldigt bra på skolan. 

Att då ta ifrån eleverna den tryggheten, att få gå på en skola nära till hemmet med vänner i närheten är direkt skadligt. Vad händer när ett barn blir sjuk och måste åka hem? Alla arbeten tillåter inte att gå ifrån och vissa föräldrar kanske arbetar i helt andra städer. I Idkerberget finns tryggheten att kunna gå hem till sig själv, hem till en vän eller hem till en annan förälder. Den tryggheten går förlorad med majoritetens beslut. 

Vill ni se en ökad effektivisering, ökad nedskärning i landsbygden och ökad splittring mellan landsbygd och stad? Rösta då på Liberalerna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Centerpartiet i nästa val. 

Vill ni istället se en ökad decentralisering, ökad prioritering av landsbygden och minskade klyftor mellan landsbygd och stad? Rösta då på Sverigedemokraterna. 

Vi är den starkaste motkraften till nyliberalismen och dess konsekvenser för samhället, vi kommer att kämpa för en återöppning av Idkerbergets skola och vi kommer att kämpa för en sammanhållen kommun. 

Vi är en röst för ett bättre Borlänge.

 

Daniel Lönn, SD

Peter Karlsson, SD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel