Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Beskedet från Bergsstaten förskräcker – vi kan inte riskera vårt fina vatten

Vatten är vårt viktigaste livsmedel, om det råder ingen tvekan. Ingen skulle väl tänka tanken att medvetet utsätta exempelvis vårt dricksvatten för fara?

Nu har ett företag ansökt om undersökningstillstånd för volfram, guld och koppar inom ett område i Snöån Smedjebackens kommun. 

Miljö- och byggnadsnämnden beslutade i februari att säga nej till undersökningstillstånd. Ett skäl är att vattenkvalitén och grundvattennivåerna är väldigt viktiga för området och det får inte finnas minsta lilla risk att området påverkas negativt.

Ett annat skäl är att WessmanBarken Vatten och Återvinning (WBAB) har beslutat att ansöka hos vattendomstolen att vattenskyddsområdet ska göras tre gånger större än det är idag.

Området är viktigt för att ordna reservvatten till både Smedjebackens och Ludvika kommuner. 

Beskedet från Bergsstaten att de beviljar undersökningstillstånd både förskräcker och förvånar. Vi kan inte acceptera ett sånt beslut, vi kan heller inte riskera vårt fina vatten, det viktigaste livsmedlet, på grund av att ett företag vill borra efter mineraler.

Miljö- och byggnadsnämnden i Smedjebacken har därför beslutat att, till förvaltningsrätten, överklaga Bergsstatens beslut om undersökningstillstånd.

 

Lena Ludvigsson-Olafsen (S)

Ordförande miljö- och byggnadsnämnden Smedjebacken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel