Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Begränsa möjligheten att bedriva gruvverksamhet i Falu kommun!

Samhället behöver metaller - men det kommer med ett pris. Till Bergsstaten, den statliga myndigheten som hanterar frågor om mineralutvinning, inkommer kontinuerligt ansökningar om undersökningstillstånd enligt minerallagen som berör stora ytor och tusentals människor i Falu kommun.

I dagsläget finns sju brytningstillstånd för gruvor väster om Grycksbo och en under sjön Stora Aspan. För att dessa ska aktiveras krävs större malmvolymer än vad som är känt idag. Därför pågår omfattande mineralprospektering, det vill säga sökande efter mineraler, i kommunen. Oberoende av prospekteringen pågår också planeringsarbete med fördjupad översiktsplan för landsbygden i Falu kommun.

Undersökningstillstånd innebär visserligen inte att nya gruvor står för dörren i morgon - det är en lång process. Mineralerna som finns i jordskorpan ligger dock där de ligger och så länge samhällets efterfrågan på metaller och mineraler kvarstår i nuvarande omfattning kommer hela tiden nya förslag om gruvverksamhet att inkomma.

För att det ska räcka i framtiden måste vi omgående utveckla återbruk, återvinning och sänka vårt uttag av jungfruliga råvaror.

Modern gruvverksamhet innebär en extraordinär belastning på miljön. Framförallt är det okänt hur vi på sikt ska säkra avfallshögarna efter det att en gruva inte längre är lönsam.

Lokalsamhället måste också skaffa sig en bättre förhandlingsposition. I kommunen finns kulturbygd, odlingsmarker, världsarv och vattentillgångar som är angelägna att skydda.

Särskilt viktiga är:

• Aspeboda socken med kommunala planer för att utveckla boende.

• Området runt sjön Toftan och upp mot Svärdsjö Boda.

• Svärdsjöåsen med viktiga vattenförande lager.

Falu kommun bör därför begränsa möjligheten att bedriva gruvverksamhet i för kommunen strategiska områden! Ett bra sätt är att lyfta frågan i pågående översiktsplanarbete och på sikt införa så kallade områdesbestämmelser enligt plan- och bygglagen.

Anders Gottberg & Simon Söderstedt, Naturskyddsföreningen i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel