Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Barnens hälsa är i fara - ge en miljard extra till vår svenska idrottsrörelse!

Annons

Två av tre barn rör på sig för lite - mindre än en timmes fysisk aktivitet om dagen. Det är ett hot mot barnets välmående och på sikt även mot folkhälsan.

Glädje, kamratskap, självförtroende, och gemenskap. När vi står vid sidan av en löparbana, fotbollsplan eller en innebandyplan och tittar på barn som idrottar syns det i deras ögon hur de upplever allt detta och mycket annat runt omkring planen. Idrotten för så mycket positivt med sig.

Tyvärr är det många barn som inte får uppleva detta alls eller i alldeles för liten utsträckning. Förutom att de går miste om dessa upplevelser missar de även den motion som idrott för med sig - något som är minst lika allvarligt.

Folkhälsomyndigheten har satt upp målet att varje barn bör vara fysiskt aktivt minst 60 minuter varje dag. Bara var tredje barn rör dock på sig en timme om dagen. Bland pojkar är det 44 procent som når målet medan det bland flickorna bara är 22 procent.

Den här stillasittande trenden bland barn och ungdomar behöver brytas och den svenska idrottsrörelsen kan bidra och hjälpa till i arbetet. Vi representerar Svensk Innebandy och vi erbjuder en enkel och rolig sport som alla kan utöva. Det är vi dock inte ensamma om och vi vill att fler ska uppleva idrottens kraft och rörelseglädje. Ju fler som idrottar, desto bättre för folkhälsan och den sociala gemenskapen.

Svenska Innebandyförbundet vill att riksdag och regering ska öka statsanslagen till idrottsrörelsen med 50 procent, från dagens 2 miljarder kronor per år till 3 miljarder. Detta för att idrottsrörelsen fyller två väldigt viktiga funktioner i samhället: vi bidrar till folkhälsa och till social gemenskap.

En Sifoundersökning vi har låtit göra visar att nio av tio invånare i Dalarna, 91 procent, vill öka anslagen. För landet som helhet är andelen som stödjer förslaget 88 procent.

Med mer statligt stöd kan vi dels se till att ännu fler barn och unga kommer i rörelse och dels se till så att vår föreningsverksamhet kan göra ännu mer för att stärka sammanhållningen i samhället.

Ett ökat statligt stöd bör dock kombineras med skärpta krav på återrapportering för att säkerställa att pengarna verkligen gör nytta.

Vi uppmanar därför alla riksdagsledamöter och hela befolkningen i Dalarna att arbeta för att öka anslagen till idrottsrörelsen. Det skulle bryta den stillasittande trenden samtidigt som fler barn får uppleva den glädje, kamratskap och gemenskap som idrotten för med sig.

Märit Bergendahl, ordförande för Svenska Innebandyförbundet

Jakob Westerlund, utvecklingsansvarig för Hälsingland och Gästriklands Innebandyförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel