Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Avskaffa vigselrätten för religiösa samfund!

Relationerna mellan staten och svenska kyrkan ändrades år 2000 så att kyrkan blev mer fri från staten. Trots det utövar svenska kyrkan fortfarande myndighetsutövning genom att förrätta vigslar, en möjlighet som också ges andra religiösa samfund.

Nu förs en debatt om att de religiösa samfunden inte enbart ska ha vigselrätt utan vigselplikt och tvingas omfatta alla de värderingar som staten har, till exempel att viga par av samma kön. För vissa religiösa samfund och enskilda präster och pastorer blir detta problematiskt då det kolliderar med deras tro – och vi har religionsfrihet i vårt land. Att införa vigselplikt, något som inte finns i dagens lagstiftning trots att det verkar som en del tror det och andra verkar vilja driva det, skulle tvinga vissa präster och pastorer att gå emot sina övertygelser och att anpassa sig till statens värderingar. Det blir fel när staten, eller för den del kommuner, kräver att religiösa samfund ska gå emot sin religiösa övertygelse för det inkräktar i så fall på religionsfriheten.

Låt istället staten sköta de statliga uppgifterna och låt de religiösa samfunden, i enlighet med religionsfriheten, ägna sig åt sin uppgift som förutom utövande av sin tro i väldigt många sammanhang under lång tid varit en stor tillgång i det civilsamhälle de verkar i, till exempel genom att vara en resurs i arbetet för sjuka, ensamma, flyktingar och andra i behov av omsorg och hjälp. Utan det engagemang som många församlingar visar skulle civilsamhället varit mycket svagare och vårt land mycket kyligare att leva i för många. Slå inte ner på samfunden genom att kräva att de ska tumma på sin övertygelse.

Lösningen på problemet med kollisionen mellan statens värderingar och religionsfriheten är enkel. Den är att, som kristdemokraterna under flera år nu drivit och som är vanligt förekommande i många andra länder, avskaffa vigselrätten för de religiösa samfunden och ersätta den med en borgerlig juridiskt gällande vigsel som sedan kan kompletteras i ett religiöst samfund med välsignelseakt eller liknande för de som önskar det. Tänk om i andra partier och anslut er till kristdemokraternas linje att avskaffa vigselrätten för religiösa samfund!

Torsten Larsson

Distriktsordförande Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel