Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Att som synskadad försöka vara spontan, delaktig och få vara lika värd som andra – inte längre möjligt

Att arbeta med intressepolitik är en del av Synskadades Riksförbunds verksamhet. Vi kämpar för att synskadade med de lagar och konventioner som finns ska kunna ta del av samhället på lika villkor som alla andra invånare.

Vi har sedan starten 1889 då föreningen bildades jobbat med förbättringar för synskadade, i början då synskadade i huvudsak arbetade som borstbindare och korgmakare samordnades inköpen för att få ner kostnaderna och en föreningsdriven sjukkassa skapades. 1934 lyckades Synskadades Riksförbund få staten att skapa blindersättningen, det som senare blev handikappersättning och idag till stora delar heter merkostnadsersättning.

Färdtjänstlagen är ett bra exempel på att öka delaktigheten för personer med funktionsnedsättning. För synskadade är det till exempel inte möjligt att ta sig fram som alla andra såsom att cykla, köra bil eller åka den allmänna kollektivtrafiken när vi inte känner till miljön vi befinner oss i eller kommer till.

Men här bromsas nu färdtjänsten upp för oss. Det viktiga är inte att funktionshindrade ska kunna ta sig till och från platser då de behöver eller vill. Det viktiga är att spara pengar eller som Bengt Benjaminsson, förvaltningschef för kollektivtrafiken på Region Dalarna nämnde i P4 Dalarna, att ”följa lagen”. Det tråkiga här är att innebörden att ”följa lagen” innebär att lagen blir ett tak och inte ett golv.

Det står inte i färdtjänstlagen att vi inte får äga sällskapsdjur, det står inte heller att vi inte får skaffa så många barn vi vill eller att vi inte på ett smidigt sätt ska kunna besöka släktingar och vänner som bor utanför länsgränsen. Och framför allt, det står inte att vi måste boka en resa 2 veckor innan en lördagskväll för att vi ska få åka hem efter klockan 23:00. Det är förvaltningens och politikernas beslut som bestämmer det.

Som kuriosa kan också nämnas om Lagen om Stöd och Service för vissa funktionshindrade (LSS) som öppnade många dörrar för synskadade. Även till denna lag har försämringen nått då synskadade till stor del inte längre får tillgång till ledsagarservice enligt LSS.

Att vara synskadad och försöka vara spontan, delaktig och få vara lika värd som andra blir därför inte längre möjligt i dagsläget.

Har politiken tankar på att återinföra den institutionalisering som avskaffades i början på 90-talet så att politikerna inte behöver arbeta med så jobbiga frågor som alla människors lika värde..?

Linda Siggman, vice ordförande

Synskadades Riksförbund – SRF Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel