Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Arbetsförmedlare: Förändringarna har gjorts utan att ett nytt privat alternativ för matchningsarbetet är på plats

Förutsättningarna för Arbetsförmedlingen har på ett tydligt sätt förändrats under 2019 vilket allt fler kommuner påtalat den senaste tiden. De känner en stor oro då de ser att fler människor kan bli beroende av försörjningsstöd.

Beslutsstoppet gällande extratjänster och beredskapsjobb visar sig då arbetslösheten bland kvinnor ökat, det visar Arbetsförmedlingens statistik för juni 2019 där siffran totalt är uppe i 6,7 procent jämnt fördelad på män och kvinnor.

Extratjänster och beredskapsjobb har för många varit ett värdefullt sätt att för första gången komma in på arbetsmarknaden och lett till värdefull arbetslivserfarenhet. Denna arbetslivserfarenhet är också viktig för nyanlända då detta kombineras med SFI-studier en gång i veckan. Forskningen visar på vikten av att kombinera arbetslivserfarenhet med svenskundervisning att detta får bäst effekt på lite längre sikt.

Förändringarna har gjorts utan att ett nytt privat alternativ för matchningsarbetet är på plats, detta tillsammans med kraftiga minskade anslag för arbetsmarknadspolitiska insatser. Trots att forskningen visar på att de privata alternativen inte blir mer kostnadseffektiva. Jobbcoacher och etableringslotsar visade på bristen i kontrollen av oseriösa aktörer.

Till viss del kan jag förstå att det kan fungera bättre med ersättning efter resultat men detta innebär inte att systemet i sig är helt säkert utifrån ett rättssäkert perspektiv utan kräver en omfattande kontroll. Detta tillsammans med att offentlig upphandling i sig är en ytterst krävande process med ett omfattande regelverk gör att hela processen i matchningsarbetet kan förlora fart.

Som en följd av den nya budgeten då 1600 sagts upp på grund av arbetsbrist och 1100 har valt att lämna myndigheten. Detta har lett till att kommunerna får ett allt större ansvar i arbetsmarknadspolitiken. För att en fungerande arbetsmarknadspolitik ska fungera krävs det resurser som ”öronmärks” till arbetsmarknadspolitiska insatser. Självfallet kan arbetsmarknadspolitiken förbättras och bli effektivare men då måste ett nytt alternativ åtminstone vara på plats och i bruk i det operativa dagliga arbetet.

En annan trend som statistiken visar på att arbetsmarknadspolitiska insatser inom utbildningssektorn minskat den senaste tiden detta i en tid då många företag talar om att de inte hittar rätt kompetens och känner en påtaglig oro för den framtida kompetensförsörjningen. Det är viktigt att säkerställa en god kompetensförsörjning i hela landet. Slutligen ser jag varje dag helt fantastiska insatser som görs i Arbetsförmedlingens regi vilket jag är glad över.

Daniel Thörner

Arbetsförmedlare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel