Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Är det okej att Region Dalarna ger oss husarrest?

Då Sofia Jarl (C) intervjuades av SVT Dalarna under onsdagen sade hon att vi har en generös färdtjänst i Dalarna sett till andra regioner. Jag antar då med andra ord att hon menar att funktionshindrade har det för bra i Dalarna eftersom Region Dalarna tänker försämra färdtjänsten. Det är också intressant att Sofia Jarl försöker komma undan ansvar när hon hänvisar till att ”färdtjänsten är en kommunal angelägenhet”. För tittar man i färdtjänstlagen så står det i 5 § att det är den regionala kollektivtrafikmyndigheten som ansvarar för att färdtjänst anordnas om kommunerna överlåtit sina uppgifter till myndigheten.

Anser Region Dalarna att det är okej att vi inte längre kan äga något sällskapsdjur? Är det mindre arbetsmiljöproblem med ledarhundar än med katter, småhundar och andra former av sällskapsdjur?

Är det också okej att Region Dalarna ger oss husarrest? För det blir resultatet då vi inte kan åka mellan 23:00–05:00. Dessutom blir ju inte spontaniteten så god då man måste boka en resa 2 veckor innan för att kunna tillgodogöra sig restiden fram till 02:00 på fredagar eller lördagar.

Och vad är det för tok med att man måste söka riksfärdtjänst för att exempelvis åka 2 kilometer utanför länsgränsen för att hälsa på en släkting eller vän? Man talar om att man ska spara pengar. Men vad kostar inte den administration som uppstår då man måste söka riksfärdtjänst varje gång man ska över gränsen? Borde inte pengarna läggas på individen och inte på administrationen?

Till sist måste jag också säga att demokratin inom Region Dalarna verkar vara urholkad då de politiska partierna inte besvarat vår inbjudan till dialog som vi sände ut redan i slutat på maj och upprepat flera gånger. Det är endast oppositionen som besvarat vår förfrågan, dock utan att några möten blivit genomförda.

Bengt Bäcke

Ombudsman/verksamhetsutvecklare

Synskadades Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel