Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Allvarligt misstag urholka stödet till studieförbund – mindre folkbildning ger mindre jämlikhet

Kommuner som funderar på att urholka samhällsstödet till studieförbund gör ett mycket allvarligt misstag. Studieförbunden är ett världsunikt demokratiskt verktyg att värna i en tid när behovet av kunskap, bildning, dialog och mötesplatser är större än på väldigt länge.

Den fria folkbildningen gör en stor demokratinytta i en tid när demokratin utmanas av mörka krafter.

Studieförbunden och deras medlemsorganisationer stärker inte bara demokratin genom att utmana och utveckla det offentliga utan att genom att stärka alla medborgare och bredda det demokratiska deltagandet.

Vi tio studieförbund har tillsammans en bred förankring i hela samhället, och spelar en helt central roll för att göra kultur och bildning tillgängligt för alla – oavsett vilken bakgrund man har eller var i landet man bor.

Folkbildningsarbetet har haft ett brett politiskt stöd till följd av dess centrala roll för att stärka människors möjlighet att söka kunskap under hela livet. En offentlig medfinansiering av studieförbundens viktiga bidrag till att bevara och utveckla demokratin har setts som en självklarhet för många – på båda sidor om blockgränsen. Tyvärr ser det synsättet ut att förändras.

Att folkbildningen betraktas som en onödig utgift snarare än som en unik resurs för samhället är beklagligt. För vår verklighet är en annan. I Dalarna har under 2018 56 112 deltagare tillsammans deltagit i 9132 studiecirklar. 16 300 kulturprogram har genomförts.

Vi ser hur studieförbundens verksamhet varje dag bidrar till att minska ensamhet, utanförskap och bildningsklyftor. Det leder till ökad folkhälsa. Att lära sej, öka självkänslan, organisera sej, förstå samhället, ta del av konst och kultur, höra till ett sammanhang gör att människor mår bra. Mår människor bra så mår samhällen bra.

De insatser som hjälpt människor närmare jobb och integration är såklart både för kommuner och de personer som deltar helt ovärderliga.

Att det ekonomiska läget i kommunerna kommer att vara tufft den närmaste tiden råder det väl inga tvivel om. Men att skära i stödet till studieförbunden nu kan bli en kostsam historia längre fram. Lite som att göra sej av med klockor för att spara tid. Det kommer ifatt oss i slutänden ändå.

Dalarnas Bildningsförbunds styrelse

ABF

Studieförbundet Vuxenskolan

Studiefrämjandet

NBV

Bilda

Folkuniversitetet

Sensus

I`bn Rushd

Medborgarskolan

Kulturen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel