Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Abort och samvetsfrihet - bra att etiska frågor lyfts

Annons

Tack vare framför allt Centerpartiet och Socialdemokraterna men även Liberalerna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har viktiga etiska frågor, till exempel synen på det ofödda barnets rätt till sitt liv i relation till kvinnans beslut under tidig graviditet och samvetsfrihet inom yrkeslivet, fått en framträdande plats i den politiska debatten.

Att etiska frågor lyfts är bra och måste välkomnas. Detta trots att det skedde till stor del i samband med EU-valet dit abortfrågan förstås inte hör och rimligtvis inte heller i framtiden bör höra. Social- och välfärdslagstiftning är en nationell angelägenhet. Inget som EU skall lägga sig i, utifrån EU-fördragens maktfördelning mellan unionen och dess medlemsstater.

När nu abortfrågan diskuteras flitigare än vad den har gjort i Sverige på 45 år, vilket ett så livsviktigt ämne förtjänar, bör ingen glömma bort att Kristdemokraterna lyfter fram att svensk lagstiftning bygger på principen om två skyddsvärda individer: kvinnan och självbestämmanderätt över inledningen av sin graviditet samt den ofödda flickans eller pojkens rätt till sitt eget liv.

Högsta domstolen i USA har sedan 1973 givit en allmän juridisk rätt till abort – och det utan att det, som i Sverige, bygger på principen om två skyddsvärda individer eller att det anges några veckogränser när fostret omfattas av lagens skydd för sitt eget liv.

Praxis har därför blivit att i delstater styrda av Demokraterna tillåts aborter så extremt långt fram i graviditeten som till sjunde månaden, det vill säga till vecka 30. I de minst sagt uppseendeväckande nya fallen New York och Illinois tillåts abort i princip fram till den naturliga förlossningen, alltså till och med vecka 40. Detta kan jämföras med Sveriges vecka 18 och i övriga Norden vecka 12.

Samvetsfrihet inom yrkeslivet är något som ingår i de av Sverige undertecknade, och därmed lagligt bindande, Europakonventionens artikel 9 och i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 18.

Inte minst inom till exempel journalistkåren är detta en viktig princip, att inte behöva utföra journalistiska arbetsuppgifter som strider mot det egna samvetet. Att viss vårdpersonal runt om i världen, förstås även i Sverige, åberopar samma rätt till samvetsfrihet för att slippa släcka ett ofött barns liv är knappast förvånansvärt.

Centerpartiet skanderade flitigt i valen 2018 och 2019 budskapet ”medmänsklighet”. Bra så. Medmänsklighet behöver vi mer av.

Lennart Sacrédeus (KD), Mora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel