Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: 15 seniora arkitekter: Inget mer schabrak på Stora torget i Falun!

Stora torget är en viktig och avgörande del av vår stads identitet och dess status som Unescos världsarv. Det är en utomordentligt känslig kulturmiljö och stadens hjärta för oss som bor här och de som besöker stan. Vi seniora arkitekter i Falun är stolta över vårt fina torg. En plats med status, vackra byggnader och historiska anläggningar. Ett av stadens öppna, allmänna rum – präglat av värdighet och representativitet. En plats för allmänna möten, torghandel, tillfälliga evenemang, firande och högtid.

I sommar har en okänsligt utformad serveringsanläggning gjort våld på torgets själ och identitet. Anläggningen blockerar passager och iordningställda gångstråk på torget. Och privatiserar en stor del av ytan hela sommaren. Upplevelsen av det fina stenlagda torget och den helhet i stadsbilden som är så tydlig och karaktäristisk i Falu centrum präglas nu helt av den nyuppförda och dominerande anläggningen.

Det industrihistoriska landskapet kring Stora Kopparberget och Falun fick världsarvsstatus 2001 och är enligt Unesco en av drygt 1000 platser i världen som är så viktig att den ska bevaras för all framtid. Stora Torget i Falun finns med i motiveringen till Unescos beslut om världsarv.

Världsarvsstatus innebär ett stort kommunalt ansvar att bevara stad och bygd för kommande generationer. Dess rika historia med gruvhantering, gammal bebyggelse och arkitektur, gör staden unik och kan i framtiden göra Falun till ett stort turistmål. Falu centrums hjärta utgörs av Stora torget - en kullerstensbelagd sluttande yta begränsad av Kristine kyrka, Rådhuset, Stadshuset, före detta huvudkontoret för Stora Kopparberg och Centralpalatset (SHB). På denna plats har en mycket stor del av Faluns finrum, viktigt i världsarvet, privatiserats.

En skrymmande konstruktion av trä i tre nivåer har alltså byggts för en sommarkrog i Faluns viktigaste finrum! Vi tror inte våra ögon när vi går över den kullerstensbelagda del av torget som fortfarande finns kvar. Anläggningen vänder en ruffig och ogästvänlig baksida mot Åsgatan och Falugatan. Den är brutal och mycket olämplig på den känsliga platsen.

Varför Stora torget frågar vi oss? Det finns andra platser där anläggningen skulle kunna vara ett positivt tillskott, där också trädgårdskänslan skulle kunna lyftas. Vi är absolut inte emot uteserveringar.

Är inget heligt längre? Mitt i Falun – i navet mellan historiska byggnader – byggs en gigantisk byggkonstruktion, delvis avskärmad av vita presenningar, ett vitt partytält och tillfälliga toaletter. Vidare kan vi konstatera att anläggningen över huvud taget inte samspelar med den historiska miljön. Hur kan det vara möjligt att denna sommarkrog med plats för 300 personer fått byggas mitt i ett världsarvs centrum? Och därmed privatisera detta Faluns finrum en stor del av sommarhalvåret?

Undertecknade seniora arkitekter riktar en kraftfull protest mot att bygget överhuvud kommit till stånd i sommar och gjort att vårt finrum med sin vackra och värdefulla kulturmiljö har privatiserats. Anläggningen ska nu snart monteras ner och vi utgår från att ansvariga politiker och tjänstemän i kommunen hittar andra och lämpliga placeringar av den här typen av serveringar i Faluns centrum till nästa år.

Inget mer schabrak på Stora torget!

Falun i augusti 2019

Inger Berglund

Jan Berglund

Anna Blomberg

Leif Engdahl

Tor Eriksson

Lars Olov Holmkvist

Anki Ingelström

Lars Ingelström

Per Inge Mill

Mats Reutherborg

Susanne Reuterborg

Yvonne Seger

Sonja Wahlstein

Klas Wrange

Sven Åberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel