Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill veta varför kvinnor styrketränar

Högskolan Dalarna har beviljats 229 000 kronor till ett forskningsprojekt som ska ta reda på varför styrkeidrotter som tyngdlyftning och styrkelyft blivit så populärt bland kvinnor.

Det är från Centrum för idrottsforskning som Högskolan Dalarna beviljats 229 000 kronor till projektet “När kvinnor lyfter - Flickors och kvinnors föreställningar om, och erfarenheter av att utöva styrkeidrott”.

Bakom forskningsprojektet står Åsa Bartholdsson, docent i pedagogiskt arbete, och Linda Vixner, doktor i medicinsk vetenskap. Bakgrunden till projektet är att allt fler kvinnor under de senaste åren har sökt sig till styrkeidrotter som tyngdlyftning och styrkelyft, idrotter som tidigare har präglats av manlig dominans.

– Trots att det länge varit känt att styrketräning har hälsofrämjande inverkan på kvinnor, visar forskning att kvinnors utövande av styrkeidrott långt ifrån självklart varit socialt och kulturellt sanktionerat, säger Linda Vixner i en kommentar på Högskolan Dalarnas hemsida.

Läs också: Högskolan Dalarna inför ny utbildning för att förbättra demensvården

Kvinnor som är aktiva i att träna och tävla i styrkeidrott från junior- till veteranklasserna ska intervjuas i projektet, liksom flickor i förskolan om hur de ser på vad det innebär att vara stark.

– Kunskapen från projektet kan bidra till att stärka jämställdhetsarbete inom förskola och skolämnet Idrott och hälsa samt utveckla verktyg för idrottsrörelsen för att rekrytera, behålla och stötta flickor/kvinnor som aktörer inom styrkeidrott, och därmed främja såväl jämlikhet, hälsa som livslångt idrottande säger Åsa Bartholdsson på högskolans hemsida.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android