Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill bli bäst på  tillgänglighet i länet

Just nu ser Avesta Data över hela sin verksamhet. De ska bli mer tillgängliga för alla. ”Det är en stor kundgrupp som vi missar”.

Avesta. Avesta Data vill gå i bräschen.

– Vi vill visa att även små butiker kan med enkla medel göra sin verksamhet mycket mer tillgänglig, säger Thomas Björklund, ägare av Avesta Data.

– Det är en stor kundgrupp

som vi stänger ute genom att inte vara tillgängliga. Enligt Jonas Gustafsson handlar denna grupp det dubbla som julhandeln och den satsar vi ju rejält med pengar på, säger Thomas Björklund som inte hymlar med att det delvis handlar om att öka just lönsamheten.

Det var genom Dalalyftkursen Lönsamt tillgängligt som Thomas Björklund träffade Jonas Gustafsson. Han lider av en neurologisk sjukdom och är rullstolsburen, nu jobbar han med sitt företag Solunova Access.

I förra veckan var

Jonas Gustafsson och hans blinda kollega Janne Smågs på plats i Avesta.

–Vi arbetar med att förbättra tillgängligheten hos företag runt om i Dalarna, säger Jonas Gustafsson och fortsätter.

– Den största bristen är trappsteg och trösklar. För mig är ett litet trappsteg som en stor vägg och det blir en stor begränsning.

Han ser en tydlig orsak till varför det är få småbutiker som har tillgängliga lokaler.

– Oftast handlar det om okunskap, och att man är rädd för stora kostnader, säger Jonas Gustafsson.

Enkla åtgärder som butiker kan göra är att plocka bort trösklar, sänka kassadiskar, lägga in tejpslingor i golvet till synskadade.

– Det finns stora förutsättningar att göra något bra härinne, säger Jonas när han rör sig runt i butiken.

På Avesta Data har man tagit det steget längre. Även hemsidan ska bli tillgänglig för synskadade.

– En synskadad ser inte att det står klicka här på en bild, så just nu arbetar vi med att skriva en bildbeskrivning till varje bild vi har på hemsidan. Vi har börjat med det arbetet men det rör sig om närmare 2000-3000 bilder, säger Thomas Björklund.

Ytterligare en tillgänglighetsåtgärd börjar de med redan i veckan. Då inför de en hörselslinga.

– Det är ofta rörigt i butiker med många som pratar, telefoner som ringer och kanske bakgrundsmusik. Därför har vi beställt en teleslinga och en sändare med mikrofon som vi ska använda framöver, säger Thomas Björklund.

Under året kommer

Jonas och Janne att arbeta med att göra butiken mer tillgänglig för alla.

En enkel åtgärd för synskadade är att sätta fast en tejpslinga på golvet.

– Det handlar om från entrén till kassan, först trodde jag att vi skulle få tejpa upp en slinga i hela lokalen men så sa Janne ”Vad har jag för nytta att gå och titta runt i en butik?” utan han vill komma fram direkt till disken och få hjälp, säger Thomas.

Sedan ska trösklar flyttas och lokalerna göras mer öppna för att rullstolsburna och permobilen ska kunna ta sig fram.

Det sista steget är bemötandet från personalen.

– Det handlar om bemötande och inte att dalta med någon. Janne berättade för mig tidigare att han skulle köpa en Iphone i en butik i Dalarna och personalen hade frågat ”Men vad ska du med den här till, den har inga knappar”. I själva verket är den väldigt tillgänglig för synskadade. Det finns mycket som vi måste lära oss.

– Det är svårt att inte brinna för tillgänglighet när man väl har börjat, säger Thomas Björklund som satt målet högt.

– Vi ska bli den mest tillgängliga butik som finns i Dalarna i alla fall i vår klass. Vi kan inte tävla med stora kedjor men med små privata butiker, säger Thomas.