Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De blev dalamästare i Vi i femman

Det var Östra skolans klass 5C från Falun som vann länsfinalen i Vi i Femman.
– Nu blir det fest, säger Ellen Börjesson i det segrande laget.

Under tisdagskvällen avgjordes länsfinalen i Vi i femman, det var ren falufinal eller rättare sagt en final mellan klasserna 5A och 5C från Östra skolan i Falun.

Största studion i radiohuset, nummer 7, var fylld med föräldrar, syskon och hejaropsskrikande klasskompisar.

– Vi har tittat lite konstigt på varandra under veckan, berättar lagen innan tävlingen börjar.

Direkt efter de första fem snabbfrågorna, där bland annat digerdöden, vårdguiden och alpina VM avhandlades, lyckades 5C ta ledningen med en poäng.

Sedan lyckades aldrig deras motståndare komma ikapp, när det avslutande momentet stegen var klar stod 5C som segrare med 18 poäng mot 5A som lyckats få ihop 13.

– Det är jätteroligt med frågesportstävlingar, men det kändes konstigt att vinna mot de som går på samma skola som oss, säger Vide Kjellgren som tillsammans med Ellen Börjesson fått förtroendet att representera 5C i finalen.

Nu väntar TV-kval redan på torsdag, 25 lokala segrare från hela landet gör upp om fyra platser till TV-finalerna som sänds i mars.

– Jag vill helst att det ska bli frågor o djur på torsdag, gärna snabbfrågor, det är roligast, säger Ellen Börjesson.

– Geografi hoppas jag på, kontrar Vide Kjellgren med.

Träning, vila och kolla nyheter är de överens om att behövs till nästa tävling.

Årets Vi i femman-tävlingar var väldigt ovanliga, av de åtta skolor som gjorde upp och att bli Dalamästare var fem från Falun, två från Borlänge och en från Gagnef. Annars brukar det var mycket större spridning över länet.