Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De är nominerade till Nordiska Rådets litteraturpris: "Roligt att poesin lyfts fram"

Ann Jäderlund och Birgitta Lillpers är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris. "Roligt att poesin lyfts fram", tycker Jäderlund.

De svenskar som i år nomineras till Nordiska rådets litteraturpris är båda lyriker. Birgitta Lillpers uppmärksammas för "Anteckningar om hö" och Ann Jäderlund för "Djupa, kärlek, ingen. Dikter 1992–2015". Båda har varit nominerade förut men utan att ha fått priset.

– Jag tänker på alla nomineringar och priser som upplyftande men också godtyckliga. Det är väldigt många som borde få bli nominerade, säger Ann Jäderlund.

Hon kallas en av Sveriges mest säregna nu levande poeter av juryn. Kraften i hennes verk härleder de bland annat till en kollision mellan missmod och livsglädje som får dikterna att vibrera.

Lillpers diktsamling sägs vara "ett komplext verk, med flera berättelseplan". I allt hon skriver finns en klar, musikalisk ton, anser juryn som pekar på att hennes lätt sjungande dialekt skänker en varm ton åt texten.

– Det är hemskt roligt och hedrande, kommenterar Birgitta Lillpers som är glad över att boken får ett längre liv i det offentliga rummet.

Att lyriken uppmärksammas glädjer dem båda.

– Poesin är ett litet språk som lätt hamnar i skymundan, om det innebär att någon mer hör en dikt och kommer på att det är inte är så besvärligt är det fint, säger Birgitta Lillpers.

Hon får medhåll av en lika lycklig Ann Jäderlund:

– I fjol var det ju en kvinnlig poet som vann, Katarina Frostenson, så nu är vi tre poeter på ett bräde. Sedan är det lika fint att bli nominerad som att vinna.

Bland andra nominerade syns norska Vigdis Hjorth, med "Arv og miljø", där hon skildrar sexuella övergrepp mot barn. Boken väckte debatt i Norge, då vissa menade att den starka berättelsen handlar om hennes egen far. Själv har Vigdis Hjorth förnekat att boken är självbiografisk.

Sammanlagt är tolv författare nominerade till priset.

Elin Swedenmark/TT

* * *

Fakta om Nordiska Rådets litteraturpris:

Priset delas ut under Nordiska rådets årliga session på senhösten. Prissumman motsvarar ungefär 450 000 svenska kronor.

Utmärkelsen räknas som ett av Nordens tyngsta litteraturpriser och har delats ut sedan 1962.

Syftet med priset är att öka intresset för grannländernas litteratur och språk samt den nordiska kulturgemenskapen.