Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De är kattens bästa vän

Avesta kattehem firar ett år. Men antalet katter som far illa bara ökar och hemmet kämpar i motvind.

Annons

För ett år sedan öppnade Avesta katthem. Här läggs många ideella timmar i veckan på att hjälpa hemlösa katter. Men antalet bara ökar.

– Man blir deprimerad när man hör om alla som far illa, säger Maria Ingemarsson, som är ordförande i Avesta katthems förening.

Totalt bor tio katter på hemmet i Skogsbo och 17 är utplacerade i jourhem. Alla kommer direkt från gatan och behovet är stort.

– Vi får tyvärr säga nej till många som ringer och har hittat en hemlös katt. Då är det bra om de själva tar ett ansvar att hjälpa.

– Målet är ju att vi inte ska behövas. Men då krävs det att alla börjar kastrera sina katter och inte avlar fram fler. Sen måste man tänka till innan man skaffar katt.

Katthemmet tar mycket av Maria Ingemarssons tid och hon har svårt att se att behovet kommer minska. Trots det jobbar hon och medarbetaren Monika Matsson oförtröttligt vidare.

– Jag kan inte blunda för problemet. Någon måste ju hjälpa dem. Annars skulle jag inte kunna sova på nätterna, säger Maria.

– Vi hoppas att det blir ett lyckligt slut för alla. Att de får ett bra hem helt enkelt, säger Monika.