Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför klår Sverige andra länder på det mesta - läs hela listan här

Sverige klår alla andra länder i princip allt – det anser i alla fall The World Economic Forum som listar flera anledningar för svenskar att känna stolthet.

Annons

I flera rankinglistor hamnar Sverige på en topplacering. Därför anser The World Economic Forum att svenskarna har all anledning att känna stolthet. Här är några punkter som gör Sverige till ett av de bästa länderna i världen att leva i.

► Affärer är väldans enkelt här

Att göra affärer i Sverige är enkelt. Så enkelt att landet kammar hem en första plats på Forbes årliga lista över de bästa länderna att göra affärer i – och klår därmed bland annat USA som hamnar först på en 23:e plats.

För bara tio år sedan hamnade Sverige på plats nummer 17 men har sedan dess klättrat på listan.

"Sverige har uppnått en avundsvärd levnadsstandard med sin kombination av fri marknads kapitalism och omfattande sociala förmåner", skriver Forbes i sin motivation.

Sverige är hemland till en rad välkända varumärke som Volvo, Electrolux, Ericsson, Ikea och H&M, och har även en hel del innovativa tekniska lösningar.

► Vi är så in i norden konkurrenskraftiga

World Economic Forum publicerar ett Globalt konkurrenskraft index varje år. I år hamnade Sverige på plats nummer sex på listan.

"Arbetsmarknaden fungerar någorlunda väl och Sverige har en hög sysselsättningsgrad, med en hög nivå av kvinnors deltagande i arbetslivet" skriver forumet i sin publikation.

► Vi är typ mest jämställda i världen

Sverige tar hem fjärde platsen över länder som är de mest jämnställda i världen. Landet har enligt rapporten nyligen sett en ökning av kvinnliga lagstiftare, högre tjänstemän och chefer. Dessutom har antalet kvinnor på minister poster ökat.

► Så värst korrupta är vi inte

Sverige har låga nivåer av korruption och hamnar på en fjärde plats i Transparency Internationals senaste Korruptionsindex, som mäter korruption i 186 länder.

► Som svensk är vi vädligt uppfinningsrika

Europa-kommissionens European Innovation Scoreboard placerar Sverige i topp över de länder som är mest uppfinningsrika. Tillsammans med länder som Danmark, Finland, Tyskland och Nederländerna är Sverige ledare inom innovation, enligt studien.

Sverige har de bästa mänskliga resurserna – med en högkvalificerad och utbildad arbetskraft – och dessutom en hög kvalitet på den akademiska forskningen.

► Världsresenärer som vi är har vi nästan bästa passet

Sverige och Tyskland toppar listan över vilka länder som har kraftfullast pass som Henley & Partners har sammanställt. Med svenskt medborgarskap och pass kan resenären komma in i 176 länder utan att behöva något visum. Endast tyskarna kan komma in i fler länder än så – och de klår Sverige med ett endaste land.

► Äldre här har det toppen

Äldre i Sverige har det bra. Landet hamnar på en tredje plats i Global Age Watch Index 2015. Gamlingarna i Sverige har en sysselsättningsgrad (73,6%) och utbildningsnivå (68,7%) som når över genomsnittet. Sverige rankas även högt eftersom det finns en heltäckande pension och att fattigdom bland de äldre är tre procent lägre än genomsnittet.

► Vi snackar engelska som typ inga andra

Svenskarna talar mycket bra engelska och slås bara av Nederländerna och Danmark i en lista där miljontals människor över hela världen testats på sina språkkunskaper.

► Vi har bästa ryktet ever

Sverige kammar även hem förstaplatsen över de länder som har bäst rykte. I Rep Traks ryktesrankning får landet 78,3 poäng. Här har vi 16 månaders föräldraledighet och gratis barnomsorg. Landet investerar i miljön, har en god ekonomisk tillväxt, är säkert för kvinnor.

Och sist – men inte på något sätt minst – rapporterar World Economic Forum; det är vackert här!