Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dansteater om dröm och vardag

Livet pendlar mellan konkret vardag och dröm i Birgitta Egerbladhs nya dansföreställning. En central fråga är: "Ska det verkligen vara så här?"
Än en gång utforskar hon kroppens språk med humoristisk underton.

Det är inte helt lätt att beskriva Birgitta Egerbladhs uppsättning "Som i en dröm", som har premiär på Uppsala stadsteater den 4 februari.

Koreografen har som vanligt arbetat utan manus. Men med texter, bilder och dans rör sig ensemblen kring temat dröm och konkret vardag.

– Det här är ett kollage och en föreställning som växlar mellan gestaltningar av livet och hur vi försöker leva det i en splittrad värld. Det är så mycket vi ska klara med och hinna, säger Birgitta Egerbladh.

Hennes konstnärliga process handlar mycket om att låta kroppen tala. Den får gestalta människors inre känsloliv. Allt för sällan tar vi oss tid att lyssna in den, tycker hon.

– Kroppen vet ofta hur vi mår före tankarna. Ibland har vi svårt att vara i nuet för våra tankar upptar oss så mycket.

Humor är ett signum för Birgitta Egerbladh, som bland annat har arbetat med humorgruppen Klungan. Hon återkommer ständigt till skrattet och det smått absurda, så även denna gång. Tillsammans med skådespelarna undersöker hon komiken i omedvetna gester som att klia sig i huvudet eller stryka sig på näsan.

– Kroppen har mycket humor, säger hon.

– Det kan till exempel bli roligt om man gör en liten rörelse och upprepar den flera gånger. Gester och tics är intressanta att lyfta fram; vi pratar och tror att det vi säger är starkast men kroppen uttrycker väldigt mycket.

Frågan om livet verkligen blev som det var tänkt är central i uppsättningen. Även om Birgitta Egerbladh ofta återkommer till samma estetik försöker hon alltid att utveckla sig.

– Den här gången är det kul att få vara på en stor scen. En föreställning som "En midsommarnattsdröm" vet alla vad det är. Det här är svårare att beskriva, man måste uppleva det.

Fakta: Som i en dröm

Föreställningen har premiär på Uppsala stadsteater, 4 februari.Regi och koreografi: Birgitta EgerbladhMedverkande: Bianca Cruzeiro, Åsa Forsblad Morisse, Eli Ingvarsson, Tytte Johnsson, Lindy Larsson, Bashkim Neziraj, Crister Olsson, Mikaela Ramel, Logi Tulinius, Emelie Wallberg.