Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Viksten: "Det är hårdare nu – och det behöver vi nog"

Mas från Mora, då vill man slå Leksand hellre än gärna. Och Daniel Viksten kan knappast hitta ett lämpligare läge än torsdagens möte i Behrn arena. "Vi vet hur läget är, och behöver börja ta trepoängare nu. Det ska vi göra mot Leksand", säger "Viken".

Annons

37 poäng i fjol från 27-åringens klubba, på 49 SHL-matcher. 29 året före. Så här långt den här säsongen har Viksten fått nöja sig med sju mål och fem assister.

Men då har han också spelat i en hel del olika konstellationer, till skillnad mot tidigare.

Mot Leksand sätts den lina som var tänkt som förstakedja inför säsongen ihop igen. Viksten och vapendragaren Martin Johansson på varsien kant, med Tom Wandell som center.

– Det känns bara bra. Vi avslutade så sista perioden mot Frölunda senast. Skillnaden nu mot tidigare när vi spelat ihop är att vi har ett delvis nytt spelsystem, som jag tror kommer att passa oss bättre, säger Viksten.

Det handlar om att hitta vägar att täppa till i mittzonen, stänga ned egna blålinjen och därifrån skapa de kontringslägen som de två senaste säsongerna gjort Viksten och Johansson till toppnamn i seriens poängliga.

– Vi har gjort de flesta av våra mål på det sättet, och tanken är att försöka hitta tillbaka. Och jag tycker att man sett redan i de två matcherna mot Frölunda att vi är på rätt väg. Vi har fått betydligt fler en-mot-en och två-mot-en-lägen. Och det är då vi är bra.

Bakom förändringarna ligger den nya tränarkonstellationen, med Niklas Sundblad i spetsen. Som står för ett annat sorts ledarskap än den tidigare, under Johan Tornberg.

– Det är ganska stor skillnad. Det är hårdare nu, och det det behöver vi nog. Längre och intensivare träningar, och tränaren är väldigt tydlig med hur han vill att vi ska spela. Gör man fel så säger han i från, rättar till saker.

Sundblad påminner en hel del om förre Örebro-tränaren Peter Andersson, nu i Malmö. Det blir onda ögat om man inte sköter sitt?

– Haha, ja, de säger det som var med då. Jag hade ju inte Peter, jag kom när han lämnat. Men jag har förstått att det finns likheter.

Du är uppväxt i Mora, med Leksand som den stora fienden?

– Jo, så är det. En klassisk fråga, och det är och kommer alltid vara speciellt och roligt att möta Leksand. Det är något extra för mig.

Hur var det när du växte upp, var det Mora eller Leksand som vann i din åldersgrupp?

– Nja, det var nog ganska jämnt upp till U16. Sedan fick de in en hel del folk till sitt hockeygymnasium, och var nog lite bättre än oss i J18 och J20.

Örebro Hockey har de senaste åren haft förfärande svårt för just Leksand, om man ser statistiskt. På två raka säsonger, innan Leksand åkte ur senaste gången, var det 8–2 i segrar för masarna. Men de senaste tre mötena har Örebro vunnit, de två den här säsongen med uddamålet, varav en efter förlängning.

Nu skiljer två poäng till Örebros fördel, på rätt sida om det nedersta strecket.

– Det är en jäkligt viktig match, och vi behöver tre poäng. Svårare än så är det inte. Vi måste börja vinna matcher, och om vi gör det så kan det gå fort uppåt i tabellen. Det är så vi måste tänka.

I förra mötet med Leksand åkte Viksten på ett matchstraff efter att ha satt klubban i ansiktet på Tobias Forsberg. Med tre matchers avstängning som följd.

Årets gentleman i SHL i fjol, ville du ta bort den "stämpeln". Det är ju inte alltid bra att vara för snäll i hockey?

– Haha, jag har fått en hel del pikar för det. Men nej, det var en olyckshändelse och jag tog straffet. Det var segt, för jag fick inte spela match på 20 dagar.